Episcopul romano-catolic de Chişinău (Republica Moldova), PS Anton Coşa a devenit vineri, 7 martie Capelan Mare Cruce Conventual ad honorem al Ordinului Suveran Militar de Malta (OSMM) pentru Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrate în capela Palatului episcopal al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB).
La Liturghia prezidată de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi capelan conventual ad honorem al Ordinului Suveran Militar de Malta din România, au concelebrat PS Anton Coşa, Pr. Gabriel Popa şi Pr. Peter Szabo, capelani conventuali pentru România ai OSMM, Pr. Eduard Mihai Coşa, secretar general al Conferinţei episcopilor catolici din România, Pr. Eduard Giurgi, preşedintele Tribunalului Diecezan al ARCB. Au fost de faţă dl. Francois Catto, preşedintele Asociaţiei române a Ordinului de Malta; dl. Canisius Peter von Canisius, Ambasadorul Ordinului în Republica Moldova, şi soţia acestuia; dna ambasador Iulia Gore Costin, din partea Înaltului Reprezentant al Guvernului Român pentru Republica Moldova; membri ai Ordinului Maltez în România şi ai Serviciului de Ajutor Maltez.
„Pentru mine, ziua de astăzi înseamnă o nouă angajare în lupta împotriva sărăciei şi o nouă implicare în ajutorarea celor aflaţi în nevoi, în sărăcie fie spirituală fie materială. Este cunoscut faptul că Ordinul Suveran Militar de Malta s-a distins de-a lungul anilor prin ajutorul pe care îl oferă în special în ţările cu diverse dificultăţi sociale. La Chişinău, reprezentanţa Ordinului Maltez caută de mai mulţi ani modalităţi de ajutorare prin diferite proiecte sociale. În curând, la Chişinău se va deschide o cantină pentru săraci, susţinută de Ordinul Cavalerilor de Malta şi cu sprijinul voluntarilor din Parohia Catedralei romano-catolice Providenţa Divină. Sunt sigur că în calitate de capelan al Ordinului mă voi putea implica mai mult în această misiune socială, spre binele Bisericii şi mai ales al săracilor", a declarat PS Anton Coşa.
Ordinul de Malta – singurul Ordin religios şi în acelaşi timp suveran – a fost înfiinţat în Evul Mediu şi este activ şi astăzi în peste 100 de ţări. Conform Constituţiei Ordinului, membrii acestuia sunt împărţiţi pe trei clase şi se obligă să trăiască o viaţă conformă cu învăţătura Bisericii Catolice, dedicându-se activităţilor de asistenţă umanitară, informează site-ul Ordinului. Capelanii conventuali ad honorem fac parte din a treia clasă, care include membrii, îndeosebi laici, ce trăiesc conform învăţăturii Bisericii Catolice şi principiilor Ordinului, fără însă a depune voturi religioase în cadrul Ordinului.
Ordinul Suveran Militar de Malta are actualmente relaţii bilaterale cu 104 ţări din întreaga lume. Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Ordinul Suveran Militar de Malta datează din mai 2001. Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Ordinul Suveran Militar de Malta acordă Republicii Moldova asistenţă în domeniul umanitar, în colaborare cu Episcopia romano-catolică de Chişinău, condusă de PS Anton Coşa. Astfel, în acest parteneriat, Ordinul de Malta a cofinanţat Festivalul tinerilor din Europa (în cadrul căruia cca 200 de elevi din diverse state s-au aflat în Republica Moldova pe o perioadă de două săptămâni), un Centru social şi 12 cantine pentru persoanele cele mai defavorizate. De asemenea, Ordinul oferă ajutoare umanitare în timpul calamităţilor naturale, asigurând apă potabilă, medicamente, alimente, corturi.
În România, Ordinul Suveran Militar de Malta este prezent din 1933. După vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, din mai 1999, conducerea Ordinului a aprobat ca în ţara noastră Ordinul Maltez – în esenţă catolic – să includă şi o componentă ortodoxă, familiarii Ordinului. Actualmente, Ordinul din România activează în peste 20 de localităţi din ţară, în diferite programe umanitare, de asistenţă spirituală, socială, medicală şi de intervenţie în caz de calamităţi.