În perioada 25-27 septembrie, Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, participă la lucrările Conferinţei Episcopale Române care se desfăşoară la Şumuleu-Ciuc (România), în calitate de invitat. Conferinţa Episcopilor din România (CER) îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din cele 11 dieceze şi eparhii catolice din România (şase romano-catolice şi cinci greco-catolice)din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte.
 
 
 
 
Comunicatul emis de secretariatul CER precizează că „episcopii catolici vor face retrospectiva unor evenimente desfăşurate în acest an: Întâlnirea Mondială a Familiilor (Milano, 30 mai - 3 iunie 2012), Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (Iaşi, 25-29 iulie 2012), Adunarea Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (Iaşi, 22-26 august 2012). Totodată, episcopii vor înainta recomandări pentru a XIII-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor (Vatican, 7-28 octombrie 2012), la care vor participa şi delegaţi români. La sfârşitul sesiunii de toamnă va fi stabilită data următoarei conferinţe, care va avea loc în primăvară.
 
 
 
 
De menţionat că în aceiaşi calitate de invitat, Preasfinţitul Anton a mai participat la lucrările Conferinţei Episcopale Polone.