Anul trecut, la 7 septembrie, s-au împlinit 100 de ani de când venerabilul Frank Duff a pus bazele Legiunii Mariei, această mișcare al cărei scop este sfințirea lumii prin rugăciunea ferventă adresată Mamei noastre cerești și prin ajutorul concret dat semenilor noștri. Încă de atunci, patron al Legiunii a fost ales sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort, un mare îndrăgostit de Maria, cel care spunea: „Cu totul al tău, Marie, iar, prin tine, cu totul al lui Isus!” De aici s-a inspirat Karol Wojtyła în alegerea mottoului său episcopal: Totus tuus – „Cu totul al tău”. Devenit Papa Ioan Paul al II-lea și adresându-se legionarilor Mariei la 30 octombrie 1982, le spunea: „Vocația voastră ca laici este de fi plămadă a poporului lui Dumnezeu, un suflu creștin în lumea modernă”, iar acest lucru se face, amintește papa, prin „slujirea ce o acordați fiecărui om, imagine a lui Cristos, cu spiritul și grija Mariei”.
Am sărbătorit ieri Solemnitatea Bunei Vestiri. Prin răspunsul Mariei: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38), Cuvântul Tatălui coboară în lume sau, cum se exprimă sfântul Ioan, se face trup și locuiește între noi (cf. In 1,14). Preasfânta Fecioară îl primește în sânul ei pe Fiul lui Dumnezeu pentru ca, după nouă luni, timp în care l-a purtat sub inima ei neprihănită, să-l ofere lumii, ca el să-l mântuiască pe poporul său de păcatele sale (cf. Mt 1,21), să fie pentru fiecare om Emanuel, adică Dumnezeu-cu-noi (cf. Is 7,14; 8,10; Mt 1,23), să facă voința lui Dumnezeu (cf. Evr 10,7) și, „prin jertfa trupului său”, să-i sfințească pe frații săi odată pentru totdeauna (cf. Evr 10,10).
Iubiți legionari, dragi credincioși, în acest „da” al Mariei se concentrează rolul ei în mântuirea noastră, acela de a fi, prin ascultare, „cauză de mântuire pentru sine și pentru întreg neamul omenesc”, după cum spune sfântul Irineu de Lyon. Dar trebuie să înțelegem că acest rol al Mariei ni s-a transmis, odată cu botezul, și fiecăruia dintre noi, copiii Mariei și frații lui Isus. Iar într-un mod cu totul special membrilor Legiunii Mariei. Și îl las iarăși pe sfântul Ioan Paul al II-lea să vă spună că rolul vostru este acela „de a răspândi sau a face să se nască credința” acolo unde ne aflăm: în casele noastre, la locul de muncă, în cercul de prieteni ș.a.m.d.
Însă pentru îndeplinirea acestui nobil rol pe care vi l-a încredințat Dumnezeu și fondatorul vostru este nevoie ca și voi să-l primiți în sânul nostru, asemenea Mariei, pe Isus. Și cum putem să-l primim? Foarte simplu: trăind zi de zi bucuria Bunei Vestiri exprimată prin cuvintele de la sfânta Liturghie: „Acesta este trupul meu! Acesta este potirul sângelui meu!” Asta înseamnă că Euharistia este calea prin care Isus vine la noi, intră în inima și sufletul nostru, pentru ca noi să-l putem oferi celor care au nevoie de el. Importanța Euharistiei pentru viața fiecărui credincios și, inclusiv a legionarului Mariei, a exprimat-o însuși Isus atunci când ne-a spus că „Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci” (In 6,51). Frank Duff a accentuat și el importanța acestui sfânt sacrament spunând: „Euharistia este centrul și izvorul harului; prin urmare, ea trebuie să fie cheia de boltă a Legiunii”.
Ce înseamnă asta? Că viața legionarului Mariei nu poate fi separată de participarea, dacă se poate chiar zilnică, la sfânta Liturghie și de primirea trupului lui Cristos. Și aici vreau să reamintesc ceea ce vă îndeamnă fondatorul vostru: „Având în vedere programul nostru de fiecare zi, Liturghia zilnică și primirea sfintei Euharistii ar trebui să aibă întâietate”.
Dar pe lângă importanța Euharistiei pentru viața noastră proprie, această taină este importantă și pentru slujirea legionarului. Ca să înțelegem mai bine acest adevăr, să privim la Maria care, după ce-l primește în sânul ei pe Cuvântul veșnic, pleacă în grabă la Elisabeta, pentru a-i fi de ajutor. Așadar, în Euharistie, Isus ne umple de iubirea lui, pe care noi să o putem oferi apoi celor care au nevoie de susținerea noastră. Și aici, am să-l las tot pe Frank Duff să vorbească: „Chiar și activitatea cea mai intensă va aduce puține rezultate dacă se va uita măcar și pentru o clipă că scopul principal al Legiunii este de a stabili în inimi împărăția Euharistiei”.
Dragii mei, Maria, la Buna Vestire, l-a primit în sânul ei pe Isus. Pentru noi, orice liturghie este o ocazie de a-l primi pe Isus ca apoi să-l putem oferi lumii. Așadar, prin mijlocirea Mariei, să-i cerem lui Dumnezeu harul să ne îndrăgostim tot mai mult de sfânta taină a altarului și astfel să devenim tot mai mult ai Mariei, iar prin ea și ai lui Isus, fiind legionari a căror armă principală este iubirea ce izvorăște din sfânta Euharistie. Amin.