Duminica trecută, sărbătorind Botezul Domnului, am auzit la Evanghelie cum Duhul Sfânt, sub chip de porumbel, s-a coborât peste Isus. Azi, sfântul Luca, în Lectura întâi, ne-a relatat cum același Duh, sub chip de limbi de foc, s-a coborât asupra apostolilor adunați în jurul sfintei Fecioare Maria în Cenacol. Aceste evenimente se repetă în Biserică ori de câte ori se celebrează taina sfântului Mir, pentru că ea, Biserica, se roagă continuu ca Dumnezeu să-l trimită pe Duhul Sfânt și să reînnoiască fața pământului. 

Sfânta Carte ne spune că la început, când Dumnezeu a creat lumea, Duhul Sfânt plutea deasupra apelor și făcea ca lucrarea de mare artist a Creatorului să se umple de iubire, pentru ca întreaga creație să fie o reflexie a lui Dumnezeu Iubire. De aceea, și Biserica ne învață că Dumnezeu a creat lumea prin Duhul Sfânt, a recreat-o, după căderea în păcat, prin Fiul său Isus și o reînnoiește mereu, de-a lungul istoriei, prin puterea aceluiași Duh Sfânt care ne dă nouă, fiilor Bisericii, puterea sa și darurile sale, inspirându-ne să devenim părtași la zidirea împărăției lui Dumnezeu. 

Dragii mei, astăzi aș vrea să vă pun în fața unei întrebări provocatoare: sunteți gata să reînnoiți și voi pământul? Dacă luați în considerație doar abilitățile și calitățile voastre personale, este firesc să nu știți ce să răspundeți. Însă daca veți observa cum alții înaintea voastră au reușit să facă lucruri extraordinare în acest sens, atunci veți înțelege că totul este posibil. 

Știm că Isus a venit pentru a reînnoi toată creația stricată de păcatul strămoșesc. Și știm că el a reușit, pentru că el era plin de Duhul Sfânt. Și noi putem învăța, mergând pe urmele lui Isus, cum se poate reînnoi pământul și ce este necesar pentru asta. Nu este greu să înțelegem că numai iubirea lui Dumnezeu este acel ferment magic ce ne poate reînnoi pe noi și întregul pământ, și dacă noi vrem să fim părtași la reînnoirea creației, trebuie să înțelegem și să practicăm iubirea lui Dumnezeu în relațiile noastre cu cei din jur, indiferent dacă ne plac sau nu. 

Isus ni l-a dat pe Duhul Sfânt, pentru ca noi să fim capabili să continuăm experiența sa. El ne spune: „Curaj, fraților și surorilor! Haideți, primiți cu încredere și entuziasm darul Duhului Sfânt, nu vă temeți”. De altfel, la ce ar mai folosi Mirul? Doar ca să mai înscrieți un sacrament în carnetul vostru de creștini? Aveți curaj, dragii mei, primiți această taină sfântă a Bisericii, care este darul plinătății iubirii lui Dumnezeu și care vă va ajuta să intrați în această aventură minunată, devenind participanți conștienți la opera de reînnoire a creației. Nu vă fie frică, toată lumea trebuie doar să creadă că, prin darul primit de la Duhul Sfânt fiecare poate face lucruri mari! 

Eu nu vreau să vă încarc cu o responsabilitate peste măsura posibilităților voastre, eu vreau doar sa vă fac să înțelegeți acest amănunt extrem de important, și anume că viața noastră creștină nu este o experiență ce depinde numai de bunăvoința noastră, ci că este într-adevăr o experiență ce depinde exclusiv de darul lui Dumnezeu, de iubirea sa. Desigur și noi avem iubire în inima noastră! Suntem și noi capabili să iubim, dar măsura dragostei noastre este foarte mică. De aceea ne este dat Duhul lui Dumnezeu, adică acea capacitate de a iubi care este proprie lui Dumnezeu. Iar de astăzi încolo, dacă primiți darul ce vi se oferă, veți fi capabili să iubiți așa cum iubește Dumnezeu.

Cândva l-am întrebat pe unul dintre candidații la Mir dacă el era convins că, primind această taină, va putea să facă lucruri mari. Mi-a plăcut mult răspunsul lui, sincer și neprefăcut. El mi-a zis: „Eu voi încerca”. Frumos! Iată, dragii mei, aceasta este ceea ce se cere de la fiecare dintre cei care l-am primit pe Duhul Sfânt: să încerce, în fiecare zi, să parcurgă acest drum, cu Evanghelia în mână și prin invocarea constantă a Duhului Sfânt care să-i ajute să înțeleagă voința lui Dumnezeu. Chiar și atunci când spuneți Rozariul, atunci când recitați „Bucură-te Marie”, să adăugați această intenție: „Preacurată Fecioară Marie, ajută-mă să-l pot asculta și înțelege pe Duhul Sfânt pe care l-am primit, așa cum l-ai înțeles tu atunci când, prin «da»- ul tău a început mântuirea și reînnoirea lumii”.

Ar putea să pară greu să punem în practică în viața noastră de zi cu zi tot ce ne cere Dumnezeu. Ar putea... Dar în ajutor ne vine Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. Primindu-l în sacramentul Mirului, să apelăm la ajutorul lui în eforturile noastre de a trăi așa cum vrea Dumnezeu. Amin.