Experiențele cu care se confruntă, în această perioadă de Sars-CoV-2 întreaga Republică Moldova și, în consecință, și parohiile Diecezei de Chișinău, sunt de un mare interes. Activitățile unor parohii au fost deja prezentate, și urmează să vedem și mărturiile celorlalte.

Aceasta este experiența Pr. Vivian Furtado, paroh în Stăuceni și Orhei: „Am celebrat sfânta Liturghie în fiecare zi via youtube și o voi face în continuare, am dat posibilitatea credincioșilor să vină la spovadă si sfânta Împărtășanie, dacă cineva dorește se face prin programare din timp, am format pe Viber un grup parohial – postez zilnic meditații, Evanghelia zilei, astfel încât credincioșii sunt informați bine și am contact cu ei ”.

Munca pastorală desfășurată în parohia de Bălți de Pr. Vasile Cohanovschi și Pr. Jacek Puc. Pr. Jacek a definit această perioadă ca fiind plină de „abundența lui Dumnezeu care lucrează în noi și în comunitatea parohială”.

Părintele paroh a trebuit să amâne exercițiile spirituale, fiind imposibilă participarea credincioșilor, și a fost o durere să „trăiască Euharistia fără oameni în Biserică”. Cu ajutorul Caritas, Pr. Jacek a putut oferi indicații utile pentru a preveni orice formă de contagiere printre credincioșii catolici, și pentru aceasta, s-au organizat întâlniri și cu autoritățile locale și s-a stabilit o colaborare corectă. „Colaborarea Fundației Amadeus este importantă – a spus pr. Jacek – și prietenia fructuoasă a Mișcării Rinnovamento nello Spirito, datorită căreia mulți oameni nevoiași au primit sprijin material sub formă de produse alimentare și produse de igienă. Întâlnirile de cateheză s-au desfășurat pe plan intern, din nou cu ajutorul Caritas a fost posibil să se compună lista enoriașilor care doreau să primească Spovada de Paște acasă. Pentru enoriașii care puteau veni la biserică, a fost planificată ora și ziua în care era posibil să primească Spovada, respectându-se întotdeauna precauțiile”.

Pr. Jacek a dorit să le mulțumească reprezentanților tinerilor din parohie, datorită cărora a fost posibilă „începerea pregătirilor pentru Duminica Floriilor și pentru participarea activă la toate liturghiile online”.

Prin intermediul internetului – a încheiat părintele paroh – au fost pregătite celebrările cu familiile, a fost înființat Consiliul pentru Afaceri Economice, și întâlnirea grupului de reînnoire și evanghelizare a parohiei cu părintele Stanislav Zaeneț. Cateheza pe tema Rusaliilor se realizează în prezent online”.

Cu siguranță un angajament remarcabil, cum ar fi cel pus în aplicare de toți parohii, având în vedere întotdeauna numărul credincioșilor și posibilitatea. Importantă a fost și colaborarea celorlalți preoți, precum Pr. Victor Pogrebnoi și Pr. Franț Pogrebnoi, care au fost la dispoziția Parohiei „Providența Divină” pentru liturghiile în limba rusă și polonă, spovezi și orice altă necesitate.

Pr. Petru Ciobanu s-a dedicat pregătirii liturghiilor celebrate de Episcop în Catedrala „Providența Divină”, luând în considerare și delicatețea de a respecta regulile impuse de autorități și de a celebra fără credincioși. Nu este o muncă ușoară. În momentele sale libere și-a dedicat timp vizitării persoanelor în vârstă și a bolnavilor.

De o experiență diferită a avut parte Pr. Massimiliano Mazzotta, care la începutul carantinei s-a aflat cu tinerii în Centrul de Plasament „Regina Pacis”, și nu mai poate părăsi locul. Cu tinerii a celebrat liturghiile Săptămânii Sfinte și liturghiile zilnice.