Așa precum s-a relatat deja în articolul precedent, preoții din Dieceza de Chișinău nu au pierdut curajul pastoral, în ciuda restricțiilor și imposibilității participării credincioșilor la celebrările liturgice, impuse de autorități, din cauza virusului.

Am văzut deja angajamentul generos al preoților parohiilor „Providența Divină” din Chișinău, cele din Slobozia-Rașcov, Tiraspol și al preotului responsabil de Calea Neocatecumenală.

Mai jos vom vedea care au fost experiențele altor preoți din dieceză.

„A fost o perioadă care a ajutat comunitatea să crească – a spus Pr. Andrei Dăscălașu, parohul din Crețoaia – în ciuda lipsei unei rețele bune de transmisiune online, am organizat un grup mare de credincioși pe platforma „Viber” și cu sprijinul voluntarilor am distribuit daruri de Paște”.

De asemenea, în parohiile din Stârcea și Glodeni, Pr. Stanislav Obreja a reușit, prin diferite moduri, să fie alături de credincioșii săi: „I-am invitat pe credincioși să urmărească liturghia transmisă online de parohiile din Bălți și Chișinău. Am telefonat deseori credincioșii și în seara de Paște am binecuvântat alimentele trecând pe la casele lor. Aceasta a fost, de asemenea, o oportunitate de a ne întâlni și a sărbători. Pe cei care au avut nevoie, i-am vizitat acasă pentru Sacramentul Spovezii. Din păcate, situația actuală a carantinei totale din Glodeni nu îmi permite să fac mare lucru”.

„Ne-am rugat foarte mult – a spus Pr. Sergio Bergamin, paroh al Parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor” din Chișinău – și am menținut comuniunea invizibilă în inimile noastre continuu. Cu siguranță, tăcerea credincioșilor noștri a reamintit foarte mult tăcerea Golgotei”. La fel ca și pentru toți preoții, a apărut suferința unui „Paște diferit”, din cauza lipsei de contact cu comunitatea. Pr. Sergio a încercat însă, prin intermediari, să mențină contactul cu credincioșii, care „au salutat interesul”. „Am însoțit Triduum-ul Pascal cu mesaje zilnice și cu un salut de Paște publicat pe Facebook – a mai spus Pr. Sergio – am încurajat credincioșii să urmărească celebrările din Catedrala „Providența Divină”. Am fost deschiși și pentru cei care au dorit să vină pentru a primi Sacramentele Spovezii și Împărtășaniei”.

Pr. Grigori, parohul din Râșcani și Cupcini de asemenea și-a împărtășit experiența: „În această perioadă, aproape în fiecare zi mi-am chemat enoriașii la ora Sfintei Liturghii și am trimis lecturile zilei pentru a mă alătura spiritual. Am vizitat și bolnavii și am celebrat și o liturghie de înmormântare. Din Vinerea Mare în fiecare zi la ora 15.00 ne rugăm Coronița Divinei Îndurări”.

Este interesant să înțelegem pasiunea pastorală a preoților noștri și responsabilitatea de a fi, în pofida a toate, alături de credincioșii lor, prin toate felurile și formele posibile. Dar acesta este și spiritul Bisericii, care în perioadele de cea mai mare dificultate face să fie redescoperită valoarea comunității, de a fi împreună și de a trăi comuniunea rugăciunii.