Vă oferim și ultimele experiențe ale parohiilor Diecezei de Chișinău, care, în ciuda restricțiilor impuse de autorități, au continuat să-și slujească credincioșii, în special în perioada de Paște.

Pr. Ștefan Socaciu, paroh al Parohiei „Sf. Alois Scrosoppi” din Chișinău și-a îndrumat credincioșii să participe la liturghii și la alte celebrări religioase transmise online din Catedrala „Providența Divină”.

„I-am informat pe credincioși – a spus Pr. Ștefan – că statul a interzis accesul la lăcașurile de cult și că pot urma liturghiile prin transmisiunile YouTube ale Catedralei. De asemenea, am făcut câteva verificări pentru a mă asigura că enoriașii au participat la aceste transmisii fără prea multe dificultăți și am fost plăcut surprins să aud recunoștința lor, penrtu că au avut astfel posibilitatea să trăiască perioada de Paști, chiar dacă nu au putut veni la biserică”.

„Între timp – a continuat Pr. Ștefan – am reușit să creez o adresă de youtube prin care Parohia „Sf. Alois Scrosoppi” va putea transmite în viitor orice celebrare religioasă care va avea loc în biserică. Sper că, deși într-un mod improvizat, folosesc acum telefonul mobil și laptopul, voi putea finaliza acest proiect până în a III-a Duminică de Paște”.

Nici parohiile mai mici nu au fost mai puțin angajate în a rămâne aproape de credincioșii lor prin toate felurile posibile. Pr. Krzysztof Plonka, paroh de Ungheni, și cei doi preoți greco-catolici, Pr. Roman Popravka și Pr. Igor Plevschi, au oferit posibilitatea credincioșilor, prin imagini, mesaje video și transmiterea online a liturghiilor, să trăiască perioada Paștelui.

Acest timp de restricții se va încheia și va fi corect să ne întoarcem la viața normală a comunității, lăsând la o parte tot, inclusiv tehnologiile, care prezintă și un risc, așa cum au spus Papa Francisc și Episcopul Anton Coșa, și anume riscul de apariție a unei credințe virtuale.

Instrumentele de comunicare socială, ca toate mijloacele de informare în masă, sunt o parte importantă în evanghelizarea și transmiterea credinței, dar în primul rând vine comunitatea, care trebuie să se regăsească cu adevărat în jurul darului cuvântului și al Euharistiei, care celebrează sacramente, se întâlnește și dialoghează.

Serviciile online își au funcția și mai ales în această perioadă de pandemie ne-a permis să depășim singurătatea și să-l aducem pe Isus în familii. Există o cifră semnificativă: Sfânta Liturghie a Papei Francisc, difuzată în direct în Italia, în fiecare zi, la șapte dimineața, a fost urmărită de 17 milioane 400 mii de credincioși, ceea ce înseamnă 64% din publicul italian de televiziune, pe lângă 2 milioane de vizualizări pe web.

Cifrele vorbesc de la sine și sunt importante. Acum, va fi necesar să reflectăm asupra acestui aspect, și, mai ales, să-i desprindem pe acești buni credincioși de la ecranul televizorului pentru a-i aduce înapoi la biserică.