După celebrarea jubileului reînnoirii în Duhul Sfânt la Catedrala din Chișinău, astăzi a fost sărbătorită, la sediul Rinnovamento nello Spirito din Chișinău, și ziua spiritualității, alături de Preasfințitul Anton Coșa și preoții din dieceza noastră.

Evenimentul a început printr-un salut din partea președintelui mișcării, Salvatore Martinez, și o rugăciune condusă de părintele Tadeusz, paroh al bisericii din Râbnița. Salvatore Martinez a prezentat preoților exortația apostolică „Gaudete et exultate”, și a subliniat în primul rând motivele care l-au determinat pe Papa Francisc să scrie un text despre sfințenia diferită în formă, dar în continuitate cu documentele Pontifilor anteriori. Nu a fost făcută o prezentare sistematică a documentului, dar au fost evidențiate anumite accente puse de Sfântul Părinte, având în vedere spiritul Jubileului Diecezei de Chișinău

„Vă prezint tema bucuriei ca o exaltare a credintei, pentru că jubileul poate fi considerat inima Papei”, a spus Salvatore Martinez. De asemenea, președintele Rinnovamento a mai spus că „sfințenia este lucrarea Spiritului Bisericii și nu lucrarea personală, de aceea trebuie să privim lucrarea Duhului”. „Veți fi sfinți, pentru că Eu vă voi sfinți”, spune Cartea Leviticului, prin care preoților li sa cerut să se întrebe dacă ei colaborează cu Duhul Sfânt sau se opun minții și inimii lor. Sfințenia începe prin a gândi ca Dumnezeu, și este foarte dificilă pentru că spiritul lumii se opune Spiritului lui Dumnezeu. Publicul au adresat o întrebare foarte importantă: care este gândul lui Dumnezeu despre Biserica din Moldova? Dumnezeu merge între poporul său prin Cuvântul, care trebuie crezut, înțeles și proclamat, așa cum spune Sfântul Paul. Ascultarea Cuvântului duce la gândirea ca Dumnezeu și la credința ca și copii ai lui Dumnezeu. Aceasta este sfințenia cuvântului, urmată de sfințenia faptelor, a vieții și a slujirii, și există astfel o sfințenie triplă: gând, cuvânt și fapte.

Prin urmare, angajamentul personal al fiecărui preot este să fie deschis la har, deoarece harul este cel care trebuie să funcționeze, punând sfințenia personală în slujba poporului. Slujirea oamenilor înseamnă ca preotul să o confirme în sfințenia lui Dumnezeu, în timp ce episcopul o confirmă în credință. Atenția necesară oamenilor care trebuie însoțiți pe calea sfințeniei trebuie să se facă prin angajamentul personal al preotului și rugăciunea lui, precum și prin învățătura de a se ruga. „Nu cred în sfințenie fără rugăciune”, a spus Papa Francisc.

Calea sfințeniei cunoaște, de asemenea, lupta spirituală și conștientizarea păcatului. „Puterea celui rău este printre noi ... și ne otrăvește și ia în stăpânire viața noastră spirituală”, a mai spus Sfântul Părinte Francisc. Preotul trebuie să facă față luptei spirituale pentru a evita răul și a restabili adevărul lui Dumnezeu.

Acestea sunt punctele esențiale ale întâlnirii cu Salvatore Martinez, la care preoții au participat cu cea mai mare atenție.

Mihail Țurcanu