Unul dintre momentele importante ale vieții parohiale este îngrijirea bolnavilor care nu pot ieși din casă și nu pot participa la viața comunității. De fapt, periodic, preoții vizitează familiile în care sunt bolnavi, pentru a le administra sacramentele Spovezii, Euharistiei și, dacă este necesar, Ungerii bolnavilor.

Papa Francisc a spus: „Cei bolnavi se simt adesea singuri. Nu putem ascunde faptul că, mai ales în zilele noastre, tocmai în boli este trăită o experiență mai profundă a singurătății pe parcursul celei mai mari părți a vieții. O vizită poate face ca bolnavul să se simtă mai puțin singur și acesta este un medicament excelent! Când se face în numele Domnului, atunci devine și o expresie elocventă și eficientă a milostivirii. Nu trebuie să lăsăm bolnavii în singurătate! Nu trebuie să-i împiedicăm să găsească mângâiere, iar noi trebuie să ne îmbogățim fiind aproape de cei care suferă”.

Pandemia cu siguranță nu i-a oprit pe preoți, care, respectând regulile stabilite, vizitează familiile, dedicând timp și oferind un cuvânt de speranță. Este important să-l ajutăm pe cel bolnav să-și unească suferințele cu cele ale lui Isus pe cruce, dându-i putere și curaj în greutăți.

Prezența preotului în familii este un mare dar, mai ales în pregătirea pentru Crăciun și se întâmplă ca vizita, unde există condiții de sărăcie gravă, să fie însoțită și de gesturi de caritate, donare de alimente și orice altceva care poate fi necesar pentru un trai cât mai decent.

Vizitând bolnavii, preotul îi pune în centrul vieții comunitare pe credincioșii care, în casele lor, își trăiesc durerea. Ei sunt o parte vie a comunității și, duminica, în ziua Domnului, când credincioșii se adună pentru a participa la sfânta Liturghie, se roagă pentru bolnavi, iar ostia consacrată va fi aceeași pe care frații bolnavi o vor primi din mâinile preoților.

C. L.