Încă de la începutul războiului, agențiile catolice de presă din întreaga Europă, atât în presa scrisă, cât și pe video și web, a fost întotdeauna foarte atentă la activitățile Diecezei de Chișinău în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni în Moldova.
 
În primul rând este despre L'Osservatore Romano, cotidianul oficial al Sfântului Scaun, și Radio Vatican, care au vizitat Moldova și urmăresc în continuare ceea ce se întâmplă în regiune. Pentru Italia, RadioBlu și TV 2000 ale Conferinței Episcopale Italiene, cotidianul catolic Avvenire, agenția de informare SIR, la fel a episcopilor italieni, săptămânalul online al Diecezei de Como, portalul online PortaLecce și săptămânalul „Famiglia Cristiana”.
 
De asemenea, România este prezentă cu postul de radio catolic din Iași și cu cel de televiziune online din București. Polonia urmărește activitățile din Republica Moldova prin intermediul Agenției Catolice de Informare (Kai).
 
Articole și interviuri au fost publicate în numeroase ziare, în special în limbile română, italiană, spaniolă, poloneză, engleză și franceză.
 
Nu au lipsit informațiile prezentate de a surse media din aproape toate țările europene,
 
Trebuie amintit faptul că un jurnalist de la cotidianul „Avvenire” Nello Scavo, trimis special în zonele de război, a menționat activitatea PS Anton Coșa în Moldova și angajamentul tuturor organizațiilor catolice în recent publicata sa carte intitulată „Kiev”.
 
Informația, mai ales dacă este corectă și respectă realitatea, este importantă, pentru că permite cunoașterea adevărului și a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, precum și a angajamentului Bisericii Catolice, care nu caută vizibilitate și notorietate, ci este condusă doar dorința de a da mărturie despre o caritate ce izvorăște din Evanghelie, care este proclamată, așa cum spune Sfânta Scriptură, chiar de pe acoperișuri.

C. L.