În Evanghelii este relatată nașterea lui Isus, care a avut loc în Betleem. Maria și Iosif se îndreptau spre recensământul, care se desfășura în acel an. Fără să găsească un loc unde să poposească, s-au dus într-un grajd, unde s-a născut Isus. Pentru a-l proteja pe Isus de frig, părinții l-au pus în paie și aproape de animale.
Presepiul are origini străvechi. Creștinii aveau scene ale nașterii în locurile lor de întâlnire. Când creștinismul a ieșit din clandestinitate, imaginile nașterii au început să fie găsite în biserici. Însă în 1200 au fost văzute primele statui.
Nașterea lui Isus a fost reconstruită pentru prima dată în 1223 de sfântul Francisc din Assisi, fondatorul presepiului. În acel timp reprezentările sacre nu se puteau ține în biserică. Papa a permis celebrarea unei sfinte liturghii în aer liber în Greccio (Italia): țăranii erau ascunși într-o peșteră, iar frații franciscani, cu torțe aprinse au luminat peisajul nocturn. Aceștia au dus în peșteră o iesle cu paie, un bou și un măgar. A fost primul presepiu viu.
Este foarte frumos să faci presepiul acasă, în familie, în timpul Crăciunului: acesta este o prezență importantă pentru a nu lăsa să moară tradițiile și pentru a susține viața de credință!
Mons. Cesare Lodeserto