A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în diferite locații de pe bătrânul continent, să se reunească, la o conferință regională, toate (sau aproape toate) cele 49 de organizații membre – din 46 de țări europene – ale „Caritas Europa”. În acest an, orașul care a găzduit această conferință regională a fost Bruxelles, capitala Belgiei și sediul mai multor organisme ale Uniunii Europene. Fiind și Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” membră a acestei rețelei de „Caritas”-uri, a participat și ea, fiind reprezentată la acest eveniment, desfășurat între 6-8 mai 2024, de președintele fundației, Pr. dr. Petru Ciobanu, și de directorul ei, dl Edward Lucaci.

Conferința a fost deschisă de cina de deschidere, moment propice pentru fiecare participant să-și salute prietenii mai vechi sau mai noi, pentru că, până la urmă, „Caritas” înseamnă prietenie, de aici pornind multe dintre proiectele pe care le implementează diferite organizații locale cu suportul „Caritas Europa” sau al altor membri ai acestui organism bisericesc european. Lucrările propriu-zise ale conferinței au început în dimineața zilei de 7 mai, cu o rugăciune scrisă de Papa Francisc și cu cuvântul de bun-venit al Mons. Michael Landau, președintele „Caritas Europa”. Curiozitatea tuturor participanților a fost atrasă și apoi împlinită de dr. Hugo Slim, de la Universitatea din Oxford, care a ținut o prelegere despre „Acțiunea catolică umanitară în politicile de război și urgența climatică”.

Au urmat mai multe momente strict statutare, printre care, unul care a atras atenția a fost atenția acordată tinerilor prin alegerea unui tânăr croat în Biroul Executiv al „Caritas Europa”. Prima zi de lucru a culminat cu sfânta Liturghie celebrată în biserica „Notre-Dame du Finistère” din Bruxelles, prezidată de Înalt Preasfințitul Noël Treanor, ambasadorul Sfântului Scaun pe lângă Uniunea Europeană, care, în cuvântul de învățătură, pornind de la experiența sfântului Paul din închisoare, a vorbit despre cum caritas este o forță eliberatoare. Ziua s-a încheiat cu o cină gustoasă oferită de organizatori la „Grand Café” din centrul istoric al capitalei belgiene.

Ziua a doua, cea de 8 mai, a fost dedicată elaborării strategiei de dezvoltare „Caritas Europa” până în anul 2030, lucrul în grupuri generând numeroase propuneri, accentul major fiind pus pe implementarea doctrinei sociale a Bisericii Catolice, pe comunicare și pe implicarea tot mai activă a voluntarilor.

Următoarea coferință regională va avea loc în perioada 7-9 mai 2025, la Chișinău.

A fost în întâlnire frumoasă, care a arătat încă odată că iubirea – caritas – nu are hotare.

Pr. dr. Petru Ciobanu