Sâmbăta, 9 noiembrie, în Catedrala catolică „Sfântul Aleksandr” din Kiev a fost consacrat cel mai tânăr episcop din lume la ora actuală, în persoana părintelui Alexander Iazlovețchi, în vârstă de 40 de ani. La eveniment a fost prezent și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care a voit astfel să răspundă pozitiv la invitația confraților din Kiev, continuând tradiția bunelor relații care s-au închegat de-a lungul timpului, într-un mod deosebit în perioada arhiepiscopului Piotr Malciuc, originar din Moldova, care din 2016 s-a reîntors în casa Tatălui ceresc, după ce a decedat subit pe când se afla într-o delegație în Republica Belarus.

Consacrator principal a fost Nunțiul Apostolic pentru Ucraina, arhiepiscopul Claudio Gugerotti,
care a fost secondat de actualul episcop de Kiev-Jitomir, Vitaliy Krivitskiy și de episcopul de
Cameneț-Podolsk, Leon Dubrawski, dieceza de origine a candidatului. La eveniment a fost
prezentă întreaga Conferință a Episcopilor Catolici din Ucraina, un episcop reprezentant al Bisericii greco-catolice, precum și câte un reprezentant ai episcopatelor din Polonia și Belarus.

Răspunzând la întrebările noastre, episcopul Anton ne-a mărturisit că s-a bucurat nespus de mult participând la acest eveniment, unde a avut posibilitatea de a revedea numeroase chipuri de episcopi, preoți și persoane consacrate cu care de-a lungul anilor a colaborat în diferite moduri.

Mai multe surori care activaseră în comunitățile lor din Moldova au exprimat o vie mulțumire
pentru prezența episcopului de Chișinău la eveniment, ceea ce le motivează și mai mult în
slujirea pe care o fac în Dieceza de Kiev.