La 17 mai 2014, Dieceza de Iaşi s-a îmbrăcat în sărbătoare: a fost ridicat la cinstea altarelor episcopul martir Anton Durcovici, mort pentru credinţă în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei în noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951, după doi ani de interogatorii, torturi şi multe lipsuri îndurate din partea Securităţii comuniste.

Liturghia de beatificare a fost prezidată de Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor şi reprezentantul Sfântului Părinte Papa Francisc la acest eveniment. Alături de Eminenţa Sa, au concelebrat cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice din România, 25 de episcopi şi în jur de vreo 500 de preoţi. Stadionul municipal „Emil Alexandrescu” din Iaşi, unde a avut loc beatificarea, a fost umplut de cei în jur de 25.000 de credincioşi veniţi din toate parohiile Diecezei de Iaşi, din alte colţuri ale României şi de peste hotare.

Imediat după salutul de la începutul sfintei Liturghii, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, Pr. Isidor Iacovici, a citit biografia slujitorului lui Dumnezeu, după care, la rugămintea PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, cardinalul Angelo Amato a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Părinte Papa Francisc. După citirea decretului, a fost dezvelită icoana cu chipul noului fericit, iar toţi cei prezenţi au aclamat prin cântare: Amin, Amin, Amin, iar mai apoi a fost intonat imnul dedicat noului fericit, care îl care drept coautor pe nou-sfinţitul preot al Diecezei de Chişinău, Pr. Petru Ciobanu.

În mesajul său, cardinalul Angelo Amato după ce a arătat că Biserica a fost mereu persecutată şi că cei persecutaţi „au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire”, a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viaţa episcopului martir. Papa Francisc îl numeşte „păstor plin de zel, apostol al adoraţiei euharistice şi mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru”. „Prin beatificarea ep. Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos”, a spus cardinalul.

Din partea Diecezei de Chişinău, la beatificare au participat PS Anton Coşa, Mons. Benone Farcaş şi ceilalţi preoţi originari din Dieceza de Iaşi, dorind astfel să-i aducă un omagiu episcopului martir care şi-a dat viaţa pentru dieceza şi Biserica al cărei păstor a fost chemat să fie. De asemenea, au participat Mond. Cesare Lodeserto şi Pr. Petru Ciobanu.

Să ne alăturăm şi noi la bucuria credincioşilor catolici din Dieceza de Iaşi şi să ne îndreptăm şi noi privirea spre fericitul Anton Durcovici, mulţumindu-i lui Dumnezeu că ne oferă încă un exemplu de trăire a credinţei. Să-i spunem: Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!