La 2 mai 2015, la Complexul Etno-Cultural „Vatra” a fost sărbătorită, pentru prima dată în Republica Moldova, Ziua Diasporei Poloneze, un proiect organizat în colaborare de Complexul „Vatra” și Ambasada Poloniei în Republica Moldova. La acest eveniment au fost invitați să ia parte și episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, precum și preoții care-și desfășoară activitatea pastorală în Dieceza de Chișinău, îndeosebi în parohiile unde credincioșii sunt în majoritatea lor de origine poloneză. Astfel, păstorul diecezei noastre a fost însoțit de vicarul general Mons. dr. Benone Farcaș, de Pr. Zdisław Smiertka SCJ, Pr. Januś Marcin SCJ, Pr. Dmitrii Zelinski SCJ, Pr. Ruslan Pogrebnîi SCJ, Pr. Krzysztof Płonka. De asemenea, au fost prezenți credincioși catolici veniți din unele parohii ale Diecezei de Chișinău, ca Slobozia Rașcov, Tiraspol, Bălți și Chișinău.

Manifestările dedicate acestei Zile a Diasporei Poloneze au început la ora 12.30. Vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască meșteri populari și bucătari polonezi, să guste din bucatele tradiționale ale Poloniei, să admire evoluția pe scenă a trupei „Tekla Klebetnica” din Polonia, a colectivului „Poleaki Budjaka” din Găgăuzia și a orchestrei simfonice de stat din Tiraspol, invitate de comunitatea poloneză de aici, precum și alte grupuri folclorice de copii organizate de comunitățile poloneze din Moldova.

La sfârșitul manifestărilor, episcopul și preoții care-l însoțeau, precum și alți invitați de seamă la eveniment, au fost invitați la o agapă frățească, oferită cu amabilitate de domnul Nicolae Avram, președintele Complexului Etno-Cultural „Vatra”.

Ziua Diasporei Poloneze se sărbătorește la 2 mai, în ajunul sărbătorii naționale a Poloniei – ziua celei mai vechi Constituții din Europa, care datează de la 3 mai 1791.

Pr. Petru Ciobanu