În perioada 31 august – 2 septembrie 2012 a avut loc la Budapesta întrunirea Genfest, organizată de Mişcarea focolarilor şi la care au participat, după informaţiile oferite de organizatori, în jur de 12 mii de tineri de pe cinci continente ale lumii.

Şi Dieceza de Chişinău a fost reprezentată la această manifestare de unitate şi iubire de un grup format din şase tineri, conduşi de părintele Sergio Bergamin SDB, cărora, la Budapesta, li s-a alăturat şi seminaristul Petru Ciobanu, ajuns în capitala Ungariei împreună cu un grup de seminarişti de la Iaşi şi Bacău.

Întrunirea Genfest 2012, Budapesta s-a desfăşurat sub moto-ul „Let’s bridge – Să construim poduri”, dorind prin aceasta să ne conştientizeze despre necesitatea şi urgenţa unităţii dintre confesiunile creştine (au participat reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, ai Comunităţii anglicane şi protestante), a dialogului şi colaborării dintre religiile mondiale (au fost prezenţi membri ai comunităţilor islamice şi iudaice), precum şi necesitatea construirii de poduri între toţi oamenii, indiferent de apartenenţa etnică, religioasă, socială etc.

În cadrul întrunirii, tineri din diferite ţări ale lumii au dat mărturie despre implicarea ramurii GEN din cadrul Mişcării focolarilor în diverse activităţi cu caracter umanitar şi caritativ, dar şi despre drumul lor spre cunoaşterea lui Dumnezeu, despre eforturile pe care le depun în apropierea omului de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Mărturiile au fost succedate de momente muzicale, care făceau să tresalte de bucurie o sală întreagă – Sport Arena din Budapesta – adăpostindu-i pe toţi cei 12 mii de participanţi, care în acele momente se simţeau cu adevărat o singură inimă. Bucuria a fost cu atât mai mare, întrucât în mijlocul acelei mulţimi de tineri s-a aflat şi preşedinta Mişcării focolarilor, Maria Voce.

Punctul culminant al întâlnirii a fost marşul unităţii de la Sport Arena până la poduri cu lanţuri ce traversează Dunărea. Genfest 2012 s-a încheiat duminică, 2 septembrie, cu serviciile divine celebrate în diverse biserici din capitala Ungariei, în funcţie de cultul participanţilor. Liturghia catolică a fost celebrată în piaţa din faţa catedralei „Sfântul Ştefan al Ungariei” din Budapesta de către ES Card. Peter Erdő, primat al Ungariei şi arhiepiscop de Esztergom-Budapesta.

 

Petru Ciobanu