În perioada 22-25 februarie 2017, la Castel Gandolfo de lângă Roma s-a desfășurat Întâlnirea mondială a persoanelor consacrate, organizată de Mișcarea Facolarelor, la care, din partea Diecezei de Chișinău, a participat Sora Mihaela Margoșina. Întrucât întreaga spiritualitate a Mișcării Focolarelor – cu denumirea ei oficială de „Opera Mariei”, iar anul acesta este dedicat Mamei noastre cerești –, conferințele au avut-o în centru pe preasfânta Fecioară. Scopul acestor conferințe a fost de a le ajuta pe persoanele consacrate să descopere profunzimea frumuseții, iubirii față de Biserică și fidelitatea față de Dumnezeu a Mariei, fiind, totodată, un îndemn la convertire, desăvârșire și unitate cu Dumnezeu și cu aproapele.

Una dintre temele întâlnirii a fost „Iubirea față de Biserică”, în care fondatoarea mișcării, Chiara Lubich († 2008) ne îndeamnă să privim la Mireasa lui Cristos cu ochii Mariei. Iubirea, spunea Chiara, asemenea unei raze, pătrunde tot mai adânc, fără să se oprească. Maria ne invită să ne ridicăm tot mai sus pe noile trepte ale perfecțiunii și maturității, fără să ne oprim la punctul în care am ajuns, iubind tot mai mult Biserica, însă nu așa cum dorim noi, ci cum o dorește Duhul Sfânt! Pentru a atinge acest scop, trebuie să ne cunoaștem tot mai mult; să aprofundăm carisma proprie; să tindem spre sfințenie; să-i iubim pe oameni fără limite și să-l vedem în ei pe Dumnezeu; să auzim glasul Bisericii care strigă spre cei care s-au îndepărtat de ea, devenind ateiști. Dacă nu facem astfel, înseamnă că nu suntem creștini.

Pentru a fi cu adevărat creștini trebuie, pe lângă aceasta, să avem acea sete de reînnoire a Bisericii; să zidim unitatea acolo unde ea lipsește; să le spunem dușmanilor (în care este prezent Isus cel abandonat) că-i iubim; să-l primim pe celălalt așa cum este; trebuie ca Biserica să devină a noastră: zidurile ei, oamenii ei. Dorința de a iubi ne cheamă să renunțăm la ceva dăruind, după exemplul Mariei care, sub cruce, renunță la maternitatea ei divină pentru a fi Mama întregii omeniri, devenind astfel pentru noi un exemplul de credință și speranță. Maria este poarta deschisă ce ne conduce la Dumnezeu; ea este tronul înțelepciunii ce ne cheamă să ne unim forțele în vestirea evangheliei; ea dorește ca în noi să strălucească Domnul.

Toate persoanele consacrate prezente au participat la discuții, și-au împărtășit experiențele, au vizitat casa în care a trăit Chiara și locul în care este înmormântată. De asemenea, fiecare a luat cu sine o flacără din rugul focolarelor, pentru a o duce în lume ca semn al prezenței lui Dumnezeu, pentru a deveni acel potir care îl păstrează pe Dumnezeu. Acest a-l-duce-pe-Dumnezeu în lume înseamnă a zidi unitatea Bisericii, după modelul Mariei, care a fost plină de cuvântul divin.

În pofida ploii neîntrerupte care uda pământul Italiei, atmosfera în sala de conferințe a fost una caldă și plină de bucurie, iar timpul parcă nici nu exista. Ziua de vineri, la îndemnul Sfântului Părinte, a fost o zi de post pentru pace. Atmosfera de bucurie a fost completată și de un frumos concert oferit de trupa „Gen Rosso”.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această oportunitatea de a participa la respectiva întâlnire și tuturor organizatorilor, care, pentru reușita ei, au depus sufletul și inima, și-l rugăm pe Isus, prin mijlocirea Mamei sale sfinte, ca tot ceea ce am trăit acolo să aducă roade spre slava lui Dumnezeu.

Cu recunoștință,
Sora Mihaela Margoșina