La 22 decembrie a avut loc prima întâlnire de reflecție pe calea „convertirii pastorale”, începută de Dieceza de Chișinău.
 
Întâlnirea, la care au participat majoritatea preoților și persoanelor consacrate, a început cu un raport prezentat de Pr. Ruslan Pogrebnîi, intitulat: „Preoția în serviciul comunităților moldovenești. Stilul de viață și alegerile pastorale”. Vorbitorul a reamintit câteva aspecte importante ale vieții parohiale, ce țin de problemele administrative și pastorale: 
1) partea economică a parohiei (construcția, reparațiile, căutarea de mijloace, materiale, muncitori, dările de seamă), 
2) partea privind salvarea spirituală (încurajarea permanentă a enoriașilor de a participa la serviciile divine, celebrarea sacramentului, îndeplinirea angajamentelor asumate ale grupurilor sau mișcărilor de rugăciune), 
3) partea de binefacere (participarea preotului la proiectele de caritate pentru ca scopurile propuse să fie îndeplinite în spiritul Evangheliei și pentru ca ajutorul acordat oamenilor să le aducă folos și să le ajute oamenilor să crească și să devină mai maturi). Bineînțeles că scopurile indicate mai sus se îndeplinesc în cea mai mare parte de către laici, îndeosebi cele ce țin de activitatea economică și de caritate, însă oricum aceasta necesită o bună parte a timpului pe care-l dedicăm noi pentru ca totul să funcționeze cu eficiență maximă.
 
Pr. Ruslan a reiterat și un alt aspect important al vieții unui preot: „Vorbind de toate acestea, doresc să subliniez necesitatea de a avea grijă de viața spirituală și de a nu cruța puterile și timpul pentru adîncirea și consolidarea relațiilor cu Dumnezeu. Am senzația că breviarul și Sf.Liturghie, reprezintă minimul necesar unui preot. Dacă e să vorbim despre căutarea voinței lui Dumnezeu și dorinței de a o îndeplini, atunci fără meditația asupra Cuvîntului lui Dumnezeu și adorația personală în fața Darurilor Sfinte, nu poate să fie nici vorbă de adresarea personală și cunoașterea voinței lui Dumnezeu".
 
După prezentarea raportului, a urmat o discuție care a atins nu numai subiectul prezentat, ci și alte aspecte și în special consecințelele pandemiei asupra vieții comunității. Reflecția a fost coordonată de Mons. Anton Coșa, care a ascultat cu atenție fiecare opinie și a invitat la o discuție informală.
 
Următoarea întâlnire este programată pentru 26 ianuarie, iar discuția introductivă va fi susținută de Pr. Vladimir Beloconîi, pe tema „A fi paroh într-o comunitate mică. Experiența concretă a unei îngrijiri pastorale îndreptate spre persoană”.

C. L.