Luni, 9 septembrie, Înalt Preasfințitul Giampiero Gloder, numit de Papa Francisc nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a vizitat țara noastră cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, fiind întâmpinat cu bucurie la Palatul Episcopal din Chișinău, unde se află și sediul Nunțiaturii Apostolice în Republica Moldova, de Preasfințitul Anton Coșa.

Arhiepiscopul Gianpiero Gloder a fost numit de Papa Francisc reprezentant diplomatic al Sfântului Scaun la București și Chișinău la 23 februarie a.c., după ce, timp de patru ani și patru luni – de la 11 octombrie 2019 până la 23 februarie 2024 –, a fost nunțiu apostolic în Cuba. A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în anul 1992, activând la nunțiatura din Guatemala și în Secretariatul de Stat, după care, în perioada 2013-2019 a fost președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice. La 29 aprilie a.c., Înalt Preasfințitul Giampiero Gloder și-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui României, Klaus Iohannis, urmând apoi să le prezinte și președintelui Republicii Moldova, dna Maia Sandu.

În dimineața zilei de 9 septembrie, după sfânta Liturghie celebrată în capela episcopală, Mons. Gloder i-a înmânat Preasfințitului Anton Coșa scrisoarea cardinalului Pietro Parolin, prin care Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun îl informa pe episcopul de Chișinău despre numirea noului nunțiu apostolic pentru Republica Moldova. La ora 9.00, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde a fost însoțit de păstorul Diecezei de Chișinău, Înalt Preasfințitul Giampiero Gloder i-a prezentat dlui Mihail Barbulat, directorul Protocolului Diplomatic de Stat, copiile scrisorilor de acreditare. Ceremonia prezentării scrisorilor de acreditare președintelui Republicii Moldova a avut loc la Președinția Republicii Moldova, începând cu ora 11.30, și aici nunțiul apostolic fiind însoțit de Preasfințitul Anton. După ceremonia propriu-zisă, Înalt Preasfințitul Giampiero a avut un scurt dialog cu dna Maia Sandu, care i-a mulțumit Sfântului Scaun și Bisericii Catolice din țara noastră pentru eforturile depuse în promovarea păcii și a bunei înțelegeri dintre oameni.

Vizita noului nunțiu apostolic în Republica Moldova a fost un bun prilej pentru Preasfințitul Anton Coșa de a-i adresa cuvinte de apreciere față de arhiepiscopul Gianpiero Gloder, exprimându-și speranța, așa cum s-a întâmplat întotdeauna în trecut cu alți diplomați ai Sfântului Scaun, într-o colaborare rodnică și atentă cu comunitatea catolică din Republica Moldova. Vizita a fost și o ocazie pentru episcopul de Chișinău de a-i prezenta dieceza și de a transmite toate informațiile utile, astfel încât Mons. Gianpiero Gloder să cunoască deja cât mai bine Biserica noastră locală.

 C.L.