Luni, 14 noiembrie, la Centrul „Fides” din Chișinău, a început Cursul de formare permanentă pentru clerul și persoanele consacrate din Dieceza de Chișinău, care va cuprinde patru zile intense de studiu și reflecție, și se va încheia joi, 17 noiembrie.

Tema pastorației tineretului a deschis lucrările, apoi următoarele zile vor fi dedicate pastorației familiei, temei abuzului asupra copiilor, iar ultima zi administrației parohiale, cu un accent deosebit pe îndatoririle fiecărui paroh.

Episcopul Anton Coșa a deschis lucrările din această primă zi, după care a oferit cuvântul vicarului general, cu îndemnul de a fi mereu în ascultare, în conformitate cu stilul sinodal.

În discursul său, episcopul a reamintit importanța acestor momente de formare: „Biserica, prin Magisteriul ei, inclusiv prin Codul de Drept Canonic, ne cere nouă, episcopilor, nu numai să organizăm aceste cursuri și să veghem asupra întregului proces, dar mai ales să-i ajutăm confrații preoți să înțeleagă că într-un anumit sens, fiecare dintre ei în parte este primul responsabil pentru propria sa formare permanentă”.
 
„Reglementările sau normele bisericeşti în această privinţă nu sunt suficiente pentru a face plăcută formarea permanentă, dacă fiecare preot nu este personal convins de necesitatea ei şi nu este hotărât să-i pună în valoare ocaziile, timpul şi modalităţile. Formarea permanentă are în vedere, aşadar, o (re)înnoire continuă a vieţii noastre de preoți în jurul lui Cristos, reînnoire pusă în valoare și de Instrucțiunea Convertirea pastorală a comunității parohiale în slujba misiunii evaghelizatoare a Bisericii”.
 
Mons. Cesare Lodeserto a făcut o scurtă prezentare a săptămânii de lucru, după care a oferit cuvântul Pr. Sergio Bergamin, responsabilul Comisiei pentru Copii și Tineret, și colaboratorilor săi, Pr. Gabriel Cochiorca și Sr. Mihaela Mihăluț.
 
În primul rând, a fost prezentată situația pastoralei tineretului în Dieceza de Chișinău. A urmat o propunere pentru un program de formare și, în final, detalii despre următoarea ediție a Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona, la care vor fi prezenți și tineri din Moldova.
 
Importantă în intervenția vorbitorilor a fost propunerea de planificare și organizare a pastorației tinerilor, care intenționează să pornească de la implicarea copiilor și adolescenților, precum și a familiilor tinere, pentru a iniția o muncă atentă de însoțire de la o vârstă fragedă. A apărut necesitatea unei atitudini îngăduitoare față de tineri, astfel încât aceștia să fie înțeleși și primiți în mod corect în cadrul comunității. 
 
De asemenea, a fost propusă o nouă organizare a Comisiei, cu prezența nu numai a membrilor numiți direct de episcop, ci și a câte unul sau doi tineri din fiecare decanat, cu posibilitatea de a avea mai multe întâlniri pe parcursul anului. A fost solicitată și prezența unor familii tinere care au avut experiență de lucru cu tinerii.
 
În ceea ce privește partea organizatorică, Pr. Sergio Bergamin a prezentat următoarea ediție a Zilei Mondiale a Tineretului de la Lisabona, invitându-i pe parohi la o mai mare implicare a tinerilor, cărora li se va cere un angajament mai mare nu doar în ceea ce privește participarea, ci și să considere sărbătoarea ca un moment de relansare a pastorației tinerilor.
 
Mons. Cesare Lodeserto a rezumat cele discutate și apoi a început lucrul în grupuri. După aceasta a urmat o sinteză finală.

C. L.

Galerie foto