Săptămâna Sfântă este unul dintre cele mai importante momente ale anului liturgic pentru fiecare creștin, începând cu Duminica Floriilor și terminând în Joia Sfânt, când începe Triduum-ul Pascal. Acestea sunt pentru fiecare credincios zilele unei profunde reflecții asupra patimii, morții și învierii lui Isus Cristos, centrul credinței creștine. Paștele va fi momentul în care comunitatea creștină din întreaga lume va sărbători învierea lui Cristos.

Fiecare zi a Săptămânii Sfinte este legată de ultimele zile ale vieții pământești a lui Isus Cristos și începe cu Duminica Floriilor, ziua în care Isus intră în Ierusalim, unde este întâmpinat ca Mesia și fiul lui David. Riturile religioase din Duminica Floriilor prevăd, de fapt, gestul liturgic al binecuvântării ramurilor de măslin sau alte plante care sunt apoi împărțite și luate acasă de credincioși ca semn al păcii și binecuvântării.

Primele trei zile ale Săptămânii Sfinte sunt asociate în mod tradițional cu amintirea trădării lui Iuda, dar fiecare zi are propria sa semnificație și propria sa recurență.

Lunea Sfântă este ziua când este celebrată prietenia, adică ne amintim de ziua pe care Isus a petrecut-o în Betania în compania celor trei mari prieteni ai săi: Marta, Maria și Lazăr. Marțea Sfântă, pe de altă parte, este ziua indignării, un moment al Săptămânii Sfinte în care ne amintim de indignarea lui Isus care alungă negustorii din templu, acuzându-i că au transformat templul într-un loc dedicat banilor, abuzând de puterea lor pentru propriul profit. Miercurea Sfântă este ziua trădării, când este amintită trădarea lui Iuda. Miercurea Sfântă este și ziua tristeții, tocmai pentru că ne amintim de momentul care marchează începutul celei mai întunecate perioade a vieii pământești a lui Isus.

Joia Sfântă cuprinde două momente importante: dimineața este celebrată în Catedrală Liturghia de binecuvântare a uleiurilor sau Liturghia Crismei,  prezidată de episcop și concelebrată de toți preoții diecezei. Uleiurile care vor fi folosite în parohii pentru administrarea sacramentelor sunt sfințite iar preoții își reînnoiesc promisiunile din ziua hirotonirii.

Acestea sunt primele zile ale Săptămânii Sfinte, pentru că în după-amiaza zilei de joi începe Triduum-ul Pascal, care se va încheia cu sărbătoarea Paștelui.

C. L.