Iubiți credincioși și oameni de bunăvoință,
Încă puțin timp a mai rămas până când întreaga creștinătate catolică va cânta cu bucurie „Aleluia! Cristos a înviat”. Duminică, 5 aprilie 2015, în fiecare biserică catolică din lumea întreagă – inclusiv și din Dieceza de Chișinău – credincioșii își vor spune unul altuia tradiționalul salut: „Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!”, sărbătorind astfel „Sărbătoarea sărbătorilor”.
Însă Solemnitatea Învierii Domnului nostru Isus Cristos – Paștele nostru (1Cor 5,7) – este precedată de trei zile în care este comemorat întregul misterul pascal al lui Cristos. Astfel:
- Joi, 2 aprilie, începând cu ora 10.30, în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, înconjurat de toți preoții – colaboratorii săi întru păstorirea poporului credincios din această episcopie – va celebra Liturghia crismei, la care vor fi binecuvântate uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor și sfânta crismă. Fiind, totodată, și liturghia comemorării instituirii sacramentului Preoției, toți păstorii de suflete își vor reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii. Liturghia reprezintă o frumoasă ocazie de a manifesta comuniunea de iubire și slujire care există între episcop și preoții săi.
- Tot joi, seara, începând cu ora 18.00, va fi celebrată, tot de PS Anton Coșa, Liturghia Cinei Domnului, care comemorează instituirea sacramentului Euharistiei, „izvor și apogeu al întregii vieți creștine” (LG 11) la Cina de taină. În cadrul acestei sfinte Liturghii, episcopul, după exemplul lui Isus, va spăla picioarele a șase bărbați, iar 12 persoane vor intra în comuniune deplină cu Biserica Catolică prin primirea primei sfinte Împărtășanii. După sfânta Liturghie, preasfântul Sacrament va fi mutat în procesiune la altarul lateral. Credincioșii vor avea posibilitatea ca, până la ora 22.00, să rămână în adorație în fața lui Isus din Euharistie. Atât până, cât și după Liturghie, credincioșilor le va fi oferită posibilitatea de a se spovedi.
- Vineri, 3 aprilie, începând cu ora 17.00, episcopul Anton Coșa va celebra Calea crucii, meditând, împreună cu credincioșii care vor fi prezenți, cele 14 stațiuni ale acestei căi, de la casa lui Pilat, unde Isus a fost condamnat la moarte, și până la depunerea lui în mormânt. Fiind o zi aliturgică, începând cu ora 18.00, va fi celebrată patima Domnului, când va fi proclamată Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan, urmată de adorarea sfintei Cruci, instrumentul morții lui Isus, devenit pentru noi lemnul purtător de viață. La sfârșit, sfântul Sacrament va fi mutat într-un loc special amenajat în afara bisericii. Ca și în anii precedenți, mormântul Domnului cu tabernacolul în care va fi depus sfântul Sacrament, va fi amenajat în Capela „Maicii Bunului Sfat”. Ca și în zilele precedente, credincioșii vor avea posibilitatea să se apropie de sacramentul Spovezii, în care să-și curețe sufletul de pata păcatelor.
- Sâmbătă, 4 aprilie, începând cu ora 20.00, va fi celebrată Vigilia Pascală, cu aprinderea și binecuvântarea focului, de la flacăra căruia va fi aprinsă lumânarea pascală, simbol al lui Isus înviat, și cu proclamarea solemnă a învierii lui Isus. Sfânta Liturghie va fi celebrată de PS Anton Coșa, alături de care vor gusta din bucuria sărbătorii preoții care activează în Parohia „Providența Divină”. După o tăcere de 40 de zile, glasurile credincioșilor vor intona iarăși cu iubire „Aleluia”, cântul de preamărire al Celui Înviat, iar clopotele, după o tăcere de 3 zile, vor vesti lumii că „Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând”. În cadrul aceleiași sfinte celebrări, doi catecumeni vor primi sacramentul Botezului, iar șapte – sacramentul Mirului. După sfânta Liturghie, va avea loc procesiunea cu statuia lui Isus înviat, cu lumânarea pascală și cu preasfântul Sacrament în jurul catedralei. După încheierea celebrării, vor fi binecuvântate alimentele pe care credincioșii le vor aduce cu sine la biserică.
- Duminică, 5 aprilie, este Ziua cea mare, Ziua pe care a făcut-o Domnul, în care suntem chemați să ne bucurăm și să ne veselim (Ps 117,24). Sfintele Liturghii vor fi celebrate după tradiționalul program duminical: la ora 9.00 în limba polonă, la ora 10.30 în limba rusă, la ora 12.00 în limba română. Sfânta Jertfă de la ora 10.30 va fi celebrată de păstorul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa. După fiecare liturghie, ca și după Vigilia Pascală, vor fi binecuvântate alimentele.
O durere împărtășită este mai ușor de purtat, iar o bucurie împărtășită este cu mult mai mare. De aceea, iubiți credincioși și oameni de bunăvoință, vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună marele mister pascal – misterul mântuirii noastre –, știind că la Duminica Învierii se ajunge prin Vinerea Patimii. Vă dorim zile de har și de binecuvântare, în care lacrimile de pocăință, prin meritele lui Isus mort și înviat, să se transforme în lacrimi de bucurie.
Pr. Petru Ciobanu