PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a acordat un interviu pentru Serviciul rus al Radio Vatican, în care a vorbit despre asistența oferită de Biserica Catolică din Moldova numeroșilor refugiați din Ucraina care fug de ororile războiului.
 
„Biserica noastră, ca și întreaga noastră societate, – a spus PS Anton  –  a fost activă încă de la început, în sprijinul numeroșilor refugiați. Apropo, se spune că până în prezent în Moldova au sosit aproximativ 112 mii de refugiați, iar numărul lor este în continuă creștere. Încă dinainte de începerea războiului, au fost pregătite locuri pentru refugiați - atât prin structurile noastre, cât și prin diverse alte structuri puse la dispoziție de prieteni și de oameni dornici să ajute. Așa că, încă din primele zile, am început să le oferim diferite servicii cu sprijinul voluntarilor, dar mai ales al organizațiilor noastre de caritate - Caritas Moldova, Regina Pacis, Optima Fide, Casa Providenței, Ioan Paul II, Don Bosco, la care am adăugat recent mișcarea Reînnoirea în Duhul Sfânt". 
 
„Unii sunt responsabili de transportul persoanelor de la graniță până la destinație, alții colectează produse de primă necesitate, alții se ocupă de solicitări speciale legate de documente sau de situații delicate de sănătate, iar alții ajută la planificarea logistică pentru cei care doresc să călătorească mai departe, oferind informații despre posibilitățile de călătorie, ajutând la achiziționarea biletelor, la efectuarea testului covid și așa mai departe”, a continuat episcopul de Chișinău. 
 
Episcopul a adăugat că „în parohiile noastre există credincioși care sunt pregătiți să primească refugiați în familiile lor și există, de asemenea, credincioși care - atunci când sunt în străinătate - le pun la dispoziție casele lor. În plus, ori de câte ori este posibil, refugiații sunt bineveniți în casele parohiale, precum și în casele congregațiilor călugărești. Cred că în acest moment suntem în măsură să oferim adăpost pentru aproximativ 500 de refugiați. Dar se pare că partea cea mai grea abia acum vine: se spune că zelul inițial va scădea treptat, comunitatea va obosi, iar în aceste momente va fi și mai mare nevoie de oameni cu credință în Dumnezeu, gata să meargă până la capăt”. 

„Întreaga noastră dieceză invocă în mod constant putere de la Domnul și se roagă pentru darul păcii: numai El ne poate ajuta să rezistăm și să găsim calea spre pace”, a conchis PS Anton.

Interviul poate fi ascultat integral aici.