Episcopul Anton Coșa a fost invitat în acest an să participe la sărbătoarea solemnă a Sfântului Gerard, ocrotitorul Diecezei de Timișoara și prim episcop de Cenad, de către episcopul local, Mons. Iosif Csaba Pál. La ceremonia solemnă au mai participat Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și episcopul Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, alți episcopi, precum și aproximativ 50 de preoți sosiți din Dieceza de Timișoara și din Dieceza de Szeged-Csanád, Ungaria.
În acest an se împlinesc 994 de ani de la înființarea episcopiei de Cenad, 994 de ani de creștinism, educație și cultură. Sfântul Gerhard este patronul Diecezei de Timișoara, iar Liceul Gerhardinum din Timișoara îi poartă numele.
Mons. Giampiero Gloder a rostit predica în timpul sfintei Liturghii, vorbind despre personalitatea sfântului.
La sfârșitul sfintei Liturghii, Episcopul Diecezan i-a oferit Mons. Giampiero Gloder și episcopului Anton Coșa câte o medalie de argint reprezentându-l pe Sf. Gerhard și un exemplar al volumului-album bilingv intitulat Ecumenism în Reșița și Banatul Montan, editat în limbile română și germană de domnul Erwin Josef Țigla.
Sfântul Gerhard s-a născut în 23 aprilie 980 la Veneția și a murit în 24 septembrie 1046 în cetatea Buda. El a fost un călugăr benedictin originar, care a slujit în Regatul Ungariei și a fost educatorul viitorului rege Emeric, fiul lui Ștefan I al Ungariei.
Sfântul Gerhard a jucat un rol de primă importanță în procesul de creștinare a maghiarilor, fiind primul episcop de Cenad.
Martiriul lui Gerhard a avut loc în 24 septembrie 1046 pe Dealul Gellért din Budapesta în timpul răscoalei păgânilor conduși de Vata. Legenda spune că Sfântul Gerhard ar fi fost cărat până în vârful dealului într-o căruță cu două roți și a fost aruncat de pe o stâncă în vale. Când a ajuns la poalele dealului mai era încă în viață și a fost bătut până la moarte.
C. L.