Împreună cu alți 60 de episcopi din 35 de națiuni din lumea întreagă, episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa, participă zilele acestea la Întâlnirea episcopilor prieteni ai Mișcării Focolarelor, ajunsă anul acesta la cea de-a XXXVIII-a ediție şi care are loc la Centrul „Mariapoli” din Castel Gandolfo. Punctul culminant al acestei frumoase întâlniri fraterne între episcopi a fost audienţa cu Papa Francisc, miercuri, 04 martie 2015, dimineața, începând cu ora 9, în Aula Paul a VI-lea, înainte de audienţa generală care a urmat în Piaţa „Sfântul Petru”.
Cu aceasta ocazie, Sfântul Părinte a adresat participanților un cuvânt de îndrumare și de încurajare, apoi i-a salutat pe fiecare episcop în parte. „Ori de câte ori am ocazia să-l întâlnesc pe Papa față în față, simt de fiecare dată cum inima sa de Păstor se deschide în fața mea și îmi revarsă atâta dragoste și putere. Cu zâmbetul său caracteristic i-a ascultat pe fiecare cum s-a prezentat și apoi a încercat sa ofere fiecăruia un cuvânt sau un semn de apropiere. Spunându-i că vin din nou în fața sa pentru a primi binecuvântare pentru mine și pentru Biserica din Moldova, dânsul m-a binecuvântat și mi-a zâmbit încurajator, iar când mi-a dat rozariul obișnuit ca amintire, mi-a cerut să ne rugăm pentru dânsul”, mărturisește păstorul Diecezei de Chișinău plin de emoție și satisfacție.
După întâlnirea cu Sfântul Părinte, episcopii au celebrat sfânta Liturghie la altarul de lângă mormântul sfântului Petru, unde s-au rugat pentru Papa și pentru întreagă Biserică Universală. Aici au fost prezenți și dirigenții Mișcării Focolarelor, Maria Voce şi Jesus Moran, președintele și copreședintele Mișcării, cunoscută şi sub numele de Opera Mariei. Sfânta Liturghie a fost celebrată de noul cardinal de Bankog, Francis Kovithavanij, moderatorul acestor întâlniri, asistat de alți trei cardinali, de asemenea și ei prieteni ai Mișcării.
Întâlnirea episcopilor continuă până vineri seara la același Centru „Mariapoli” din Castel Gandolfo, o locație pe care Mișcarea Focolarelor a primit-o mulți ani în urma de la sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, pentru a-și desfășura aici misiunea specifică, aceea de a construi unitatea în Biserica, dar și în afara ei.
La aceasta întâlnire participă și episcopi din vecinătatea noastră, atât din România, cât și din Ucraina. Un număr impresionant de episcopi a venit din Africa și Orientul Mijlociu, fapt care a contribuit și la împărtășirea durerilor, a suferințelor și a speranțelor pe care le trăiesc păstorii din aceste țări atât de încercate de războaie.
Pr. Petru Ciobanu