Un eveniment de formare pentru episcopi are loc la Seminarul Varșovia-Falenica din Polonia, organizat de Conferința Episcopală din Statele Unite, în cooperare cu organizația „Porticus” și Centrul European pentru Comunicare și Cultură.
 
La eveniment, în perioada 17-21 octombrie 2022, participă și episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa.
 
Scopul seminarului este de a aprofunda reflecția asupra figurii episcopului diecezan ca îndrumător și conducător, folosind experiența episcopilor participanți și cu ajutorul moderatorilor experți.
 
Unul dintre vorbitori este Pr. David MacCallum SJ, din partea Sfântului Scaun, care prezintă tema discernământului, explicând participanților elementele cheie pentru gestionarea eficientă și cu succes a acestui proces. Un al doilea vorbitor este Piotr Kociołek, un expert cu 36 de ani de experiență în gestionarea diferitelor grupuri de persoane și în formarea liderilor, atât în Polonia, cât și în alte țări.
 
Activitățile sunt teoretice și practice, iar programul acoperă trei domenii specifice în care episcopii sunt activi în calitate de lideri ai comunității bisericești: gestionarea propriei activități și a sarcinilor personale, gestionarea angajaților și a grupurilor de persoane aflate sub autoritatea lor directă și conducerea comunității diecezane.
 
Există, de asemenea, posibilitatea de a se face schimb de opinii și experiențe și de a purta conversații interesante între participanți și cu moderatorii.
 
Nu este pentru prima dată când se organizează un astfel de eveniment de formare, iar participanții au apreciat întotdeauna asemenea inițiative ca fiind un moment profund, dar și foarte productiv. Fiecare a plecat cu multe idei și soluții concrete la diversele probleme cu care se confruntă în Bisericile lor locale.

C. L.