La 6 ianuarie, zi în care Biserica celebrează Solemnitatea Epifaniei Domnului, PS Anton Coșa își sărbătorește aniversarea consacrării episcopale, împlinind 23 de ani de slujire episcopală.

 Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a consacrat pe actualul episcop de Chișinău, PS Anton Coșa, în Bazilica „Sfântul Petru”, la 6 ianuarie 2000, după ce primise numirea la 30 octombrie 1999 și fusese deja numit administrator apostolic la 23 octombrie 1993.

 

În octombrie 2001, PS Anton Coșa a fost numit episcop de Chișinău.

 

În luna octombrie a anului viitor, PS Anton Coșa va putea sărbători 30 de ani de slujire pastorală a comunității catolice din Moldova, dintre care 8 în calitate de administrator apostolic și 22 în calitate de episcop al Diecezei de Chișinău.

 Aceasta este istoria unei prezențe pastorale de aproape 30 de ani, pavată cu drumuri dificile, dar și cu daruri ale Providenței Divine. Un angajament care a permis înființarea a douăzeci de parohii, dintre care 19 de rit latin și una de rit oriental.

 Numeroși preoți și persoane consacrate s-au ocupat pe rând de viața pastorală și caritativă a diecezei, evanghelizând și dând mărturie de caritate. Numeroase opere de caritate, printre care se remarcă în special „Casa Providenței” și Fundația „Ioan Paul II”.

 „Îi aduc laude Domnului”, a comentat episcopul, „pentru ceea ce a îngăduit prin prezența mea în Moldova, iar gândul meu se îndreaptă spre ziua consacrării mele episcopale, când consacrarea prin mâinile sfântului Ioan Paul al II-lea a marcat profund legătura mea cu acest pământ și cu credincioșii pe care Domnul mi i-a încredințat”.

 În această zi, comunitatea diecezană a înălțat în timpul Liturghiilor o rugăciune de mulțumire către Domnul pentru darul unui păstor care a slujit cu generozitate Biserica Catolică din Moldova timp de aproape 30 de ani.
C.L.