Prezent la Roma cu ocazia Adunării Plenare a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa, care a avut loc între 2-4 octombrie 2014, păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a participat şi la veghea de rugăciune pentru Sinodul despre Familie, veghe ce a avut loc în Piaţa „Sfântul Pentru”, sâmbătă, 4 octombrie, începând cu ora 18.00. La eveniment, momentele de rugăciune au fost succedate de mărturii ale familiilor venite în Cetatea Eternă cu ocazia acestui sinod extraordinar. La ora 19.00 părinţilor sinodali, familiilor şi credincioşilor prezenţi în piaţă li s-a alăturat şi Papa Francisc care, în discursul său din cadrul acestei veghe s-a rugat „ca să sufle Vântul de la Rusalii asupra lucrărilor sinodale, asupra Bisericii, asupra întregii omeniri. Să desfacă nodurile care împiedică persoanele să se întâlnească, să vindece rănile care sângerează aşa de mult, să reaprindă speranţa: există atâţia oameni fără speranţă! Să ne dea acea caritate creativă care permite să iubim aşa cum a iubit Isus”. Veghea de rugăciune a fost ca o pregustare a bucuriei acestui eveniment eclezial de mare importanţă, care şi-a deschis lucrările cu sfânta Liturghie, celebrată în Bazilica „Sfântul Petru”, duminică, 5 octombrie 2014.

Episcopul de Chişinău, deşi nu participă la lucrările sinodului, a participat şi la Liturghia de deschidere, indicând prin aceasta importanţa familiei şi pentru dieceza pe care o păstoreşte. În predica sa de la Liturghia de deschidere, pornind de la Evanghelia Duminicii a XXVII-a de pesta an care vorbea despre vie, Papa Francisc a menţionat: „În Sinodul Episcopilor suntem chemaţi să lucrăm pentru via Domnului. Adunările sinodale nu folosesc pentru a discuta idei frumoase şi originale, sau pentru a vedea cine este mai inteligent... Folosesc pentru a cultiva şi a păzi mai bine via Domnului, pentru a coopera la visul său, la proiectul său de iubire cu privire la poporul său. În acest caz, Domnul ne cere să ne îngrijim de familie, care încă de la începuturi este parte integrantă a planului său de iubire faţă de omenire”.

Amintim că importanţa familiei pentru Dieceza de Chişinău a fost discutată şi în cadrul Adunării generale a Caritas Moldova, care şi-a ţinut lucrările la Chişinău în perioada 24-26 septembrie 2014.