Agenția de presă „Fides”, a Societăților Pontificale Misionare, a publicat raportul său anual privind situația Bisericii Catolice în lume.
 
Datele sunt interesante, și numărul diaconilor permanenți în lume continuă să crească și au depășit 50 de mii. Numărul misionarilor laici a crescut la 413.286. Pe de altă parte, numărul cateheților a scăzut ușor, iar în prezent este de peste 2,8 milioane.
 
Populația catolică a lumii este estimată la peste 1,389 miliarde, o creștere globală de 13,7 milioane de catolici față de anul precedent. Creșterea numărului de catolici, care confirmă o tendință continuă în ultimii ani, implică patru din cele cinci continente, doar Europa înregistrând o scădere.
 
Timp de cinci ani, numărul total de preoți din lume a continuat să scadă, situându-se la 407 730. Scăderea consistentă, din nou, este observată în Europa, în timp ce în Africa și Asia se înregistrează creșteri semnificative. 
 
Chiar și în ceea ce privește prezența globală a femeilor consacrate, raportul „Fides” atestă tendința descendentă care se menține de ceva timp: sunt în total 599.228.  
Creșteri ale numărului de călugărițe sunt, din nou, în Africa și Asia, în timp ce scăderea este în America și Europa, unde fenomenul îmbătrânirii populației și a scăderii demografice se reflectă și în viața Bisericii.
 
Este interesant să ne uităm la datele privind vocațiile la preoție și la viața consacrată: numărul seminariștilor majori este de 108.000, cu creșteri constatate în Africa și Oceania. Africa rămâne „pământul făgăduit al vocațiilor” și pentru seminariștii minori, adică acei care intră în institut încă din școala generală, ca preadolescenți.

C. L.