A fi recunoscător este un lucru sfânt. Oare nu este și credința noastră un răspuns de recunoștință față de iubirea lui Dumnezeu întrupată în Isus Cristos și revărsată asupra noastră prin Duhul Sfânt? Dar la fel cum se cuvine să fim recunoscători față de Dumnezeu, se cuvine să fim recunoscători și față de oameni, căci ei sunt mâinile cu care Cel Preaînalt acționează în lume.

Iar ziua de 17 iunie 2017 s-a dorit să fie o zi a recunoștinței, a acelei mulțumiri pe care catolicii din Dieceza de Chișinău i-au adus-o unui slujitor al lui Dumnezeu, părintele Nicolae Szczurek, care și-a îndeplinit misiunea la care a fost chemat în cea mai mare parte spre binele catolicilor din Basarabia, în perioada interbelică, precum și în anii dificili ai celui de-Al Doilea Război Mondial și în perioada imediat următoare, până la 6 iunie 1948, când a fost chemat în casa Tatălui ceresc. Recunoștință și față de Escelența Sa Artur Michalski, ambasadorul Poloniei la Chișinău, care a dorit, ca înainte de plecarea sa din țara noastră, să mai lase o urmă, pe lângă multe altele, ale trecerii sale pe plaiurile noastre. Inițiativa de a-l comemora în această zi pe vrednicul păstor de suflete Nicolae Szczurek i-a aparținut tocmai lui. Nici locul acestei comemorări nu a fost ales întâmplător. În acord cu preoții din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus, prinosul de recunoștință a fost adus în Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bender, în biserica aflată încă în construcție, comunitatea din orașul de pe malul Nistrului fiind cea în care părintele Nicolae și-a desfășurat activitatea cea mai îndelungată perioadă din viața sa preoțească. La eveniment au fost invitați, la inițiativa domnului ambasador, reprezentanți ai diasporei poloneze de pe ambele maluri ale Nistrului. Printre invitați s-a aflat și doamna Ecaterina Maximenco, care, la ai ei aproape 90 de ani, l-a cunoscut personal de Pr. Nicolae Szczurek.

Și cum cuvântul euharistie înseamnă în greacă mulțumire, prinosul de recunoștință a început cu celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de Preasfințitul Anton Coșa, păstorul Diecezei de Chișinău. În cuvântul său de introducere, după ce i-a salutat pe toți cei prezenți, a vorbit cu admirație despre figura părintelui Nicolae, despre milostivirea de care a dat dovadă, mai ales față de orfanii din Bender, unde a înființat și un orfelinat pentru ei. Cuvântul de învățătură, rostit de Pr. Krzysztof Płonka, i-a îndemnat pe credincioși, în această zi deosebită pentru Biserica noastră locală, să învețe din paginile istoriei noastre să privească la înaintașii noștri și să le imite exemplul de credință, speranță și iubire. La sfârșitul celebrării Jertfei sfinte, Pr. Piotr Kuszman, delegatul episcopului pentru Transnistria, s-a adresat domnului Artur Michalski cu un cuvânt de laudatio și de mulțumire, alegând cu grijă cuvintele, astfel încât i-a impresionat pe toți cei prezenți.

După sfânta Liturghie, Preasfințitul Anton, împreună cu dl Artur Michalski și cu reprezentantul Ministerului de Externe de la Tiraspol, a dezvelit placa memorială în amintirea Pr. Nicolae Szczurek, realizată de Ala și Ruslan Streleț, după care Preasfințitul Anton a binecuvântat întregul monument. A urmat cuvântul adresat asistenței de domnul ambasador – în polonă și rusă –, prin care i-a mulțumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru oportunitatea pe care i-a oferit-o de a-și desfășura misiunea diplomatică în această parte a Europei, într-o țară și într-o dieceză cu oameni temători de Dumnezeu și plini de credință, exprimându-și recunoștința și față de cei cu care, de-a lungul timpului petrecut în țara noastră, a colaborat la numeroase proiecte. După acest discurs emoționant, rând pe rând, reprezentanții tuturor parohiilor transnistrene au depus câte un buchet de flori la monumentul nou binecuvântat, urmând apoi un program cultural, la sfârșitul căruia, Pr. Vladimir Beloconîi, unul dintre urmașii Pr. Nicolae Szczurek la cârma Parohiei Bender, a mulțumit tuturor pentru această frumoasă zi și i-a invitat la o agapă frățească. Evenimentul s-a încheiat, după momentul de comuniune, cu întâlnirea tuturor reprezentanților diasporei poloneze cu ES Artur Michalski.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu