Primirea refugiaților din Ucraina necesită mult angajament, muncă și bunăvoință. Într-adevăr, viața structurilor care desfășoară activitățile este intensă și necesită personal.
Există lucrători, voluntari și persoane consacrate care se dedică acestei slujiri cu pasiune și cu un autentic spirit de caritate, încercând pe toate căile să facă viața structurilor și a diferitelor servicii ușoară și senină.
Sunt bucătari, șoferi care merg peste tot pentru a livra materiale și servicii, operatori în oficii pentru a introduce date și a avea totul în ordine, personal pentru curățenia mediilor, dar și mediatori lingvistici și culturali, psihologi și avocați, dar și voluntari atât din Moldova, cât și din străinătate. Cu siguranță, sunt și mulți alții care nu sunt menționați.
Primirea refugiaților și oferirea de servicii necesită prezența unui personal foarte util, care adea trebuie sa să facă sacrificii și să reziste zile dificile, în special în cele mai grele sarcini, cum ar fi gătitul și transportul.
Episcopul Anton Coșa a comentat: „Este important să acordăm atenția cuvenită tuturor lucrătorilor care se află în serviciul de primire, precum și să le încurajăm munca, pentru că nu este niciodată ușor să te confrunți cu suferința umană și să știi cum să o întâmpini în mod corect”.
Primirea oamenilor necesită, de fapt, un mare respect și o atenție profundă față de persoană. Nu este vorba doar de un pat și o masă caldă, ci și de mâncare bună, de politețe în relații, de timp disponibil pentru ascultare, de răbdare pentru nevoile mici și de căutarea unor soluții adesea dificile.
Toate acestea sunt posibile pentru că există un personal foarte atent și grijuliu, de cele mai multe ori invizibil, pentru că adesea nu li se acordă prea multă atenție.
„Le sunt recunoscător tuturor – a continuat episcopul –, pentru că stilul Bisericii Catolice este unul de respect pentru toți, de la lucrătorul în orice funcție ar fi până la beneficiar, oricine ar fi el sau ea”.
C. L.