Intitulată „Praedicate Evangelium”, constituția apostolică privind Curia Romană și serviciul acesteia în slujba Bisericii și a lumii, Papa a semnat-o la 19 martie, la nouă ani de la începutul pontificatului său. Titlul se referă la "sarcina pe care Domnul Isus a încredințat-o ucenicilor săi" și, prin urmare, Bisericii și celor care o păstoresc.
Printre cele mai importante schimbări se numără fuziunea Departamentului pentru Evanghelizare cu fosta Congregație pentru Evanghelizarea Popoarelor și cu Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare.
De asemenea, a fost înființat Dicasteriul pentru slujirea carității, reprezentat de Elemosineria, care își asumă astfel un rol mai semnificativ în Curie: "Dicasteriul pentru slujirea carității, numit și Elemosineria apostolică, este o expresie specială a milostivirii și, pornind de la opțiunea pentru cei săraci, vulnerabili și excluși, exercită în orice parte a lumii opera de asistență și ajutor față de aceștia în numele Pontifului Roman, care, în cazuri de stringență deosebită sau de alte necesități, dispune personal pentru acordarea ajutorului".
O altă fuziune se referă la Comisia pentru protecția minorilor, care devine parte a Dicasteriului pentru Doctrina Credinței.
Preambulul ne amintește că fiecare creștin este un ucenic misionar și, prin urmare, oricine, inclusiv credincioșii laici, poate fi numit în funcții de guvernare în Curia Romană.
Se subliniază, de asemenea, următorul aspect: Curia este un instrument în slujba Episcopului Romei și în beneficiul Bisericii universale și, prin urmare, al Conferințelor Episcopale și al Bisericilor locale.
Un alt aspect semnificativ se referă la spiritualitate: membrii Curiei Romane sunt, de asemenea, "discipoli misionari".
De asemenea, se stabilește că persoanele consacrate și clericii care slujesc în Curia Romană au un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit pentru o a doua perioadă de cinci ani, după care se întorc în diecezele și comunitățile lor.
C.L.