După anunţul făcut de Sf. Părinte cu privire la renunţarea la ministerul petrin1, Episcopul de Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa, a reiterat în mesajul său de Păstor al Bisericii din Moldova, sentimentele de admiraţie şi recunoştinţă pentru acest mare OM care a avut curajul să conducă cu atâta dăruire, în dragoste şi adevăr Biserica Catolică în contextul încercărilor şi provocărilor din lumea contemporană. Redăm în continuare mesajul Preasfinţitului Anton:
 
"Cred că le este cunoscut de acum tuturor faptul că în Consistoriul ordinar din data de 11 februarie, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a anunţat că renunţă la ministerul său de Succesor al Sfântului Petru şi ca această decizie va intra in vigoare in data de 28 februarie a.c., la ora 20.00, ora Romei.
 
La fel ca toata Biserica, atât eu personal cât şi majoritatea creştinilor şi a oamenilor de bine din Moldova, am simţit în acelaşi timp un sentiment de durere şi frustrare, dar şi admiraţie şi recunoştinţă pentru acest mare OM care a avut curajul să conducă cu atâta dăruire, în dragoste şi adevăr Biserica Catolică, având povara vârstei sale înaintate şi trebuind să dea piept cu felurite încercări venite atât din exterior cât şi din interior.
 
Aflându-mă recent la Roma, am avut ocazia să-l întâlnesc pe Papa în timpul unei audienţe generale, ocazie cu care am putut să-i aduc un omagiu sărutându-i inelul şi să-l salut din partea celor pe care îi reprezint. În timpul scurt cât am fost în preajma lui am încercat un sentiment sincer de admiraţie pentru modul său atât de respectuos şi plin de atenţie cu care ne urmărea pe fiecare, deşi se putea întrevedea pe faţa sa blândă o oarecare oboseală şi o un fel de greutate în a purta dialogul cu fiecare dintre cei prezenţi.
 
Întorcându-mă la acele momente, înţeleg şi mai bine lupta sa interioară şi cât de greu îi va fi fost să ia această decizie. Dincolo de prevederile canonice care îi acordă Suveranului Pontif posibilitatea de a renunţa la oficiul său atunci când nu mai poate continua, un astfel de gest ar trebui să trezească în orice om cu suflet curat şi sincer, înainte de toate o atitudine de respect şi consideraţie precum şi admiraţie pentru curajul de a rămâne în adevăr până la capăt.
 
Legat de aceasta decizie a Pontifului de a renunţa la oficiul său, diferite cercuri şi chiar o parte a mass mediei internaţionale, au emis diferite ipoteze, unele de-a dreptul răutăcioase, care nu ţin cont de adevăr, de explicaţiile aduse de Sfântul Părinte, de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, de alte personalităţi abilitate, dovedind rea credinţă, nutrind intenţii răutăcioase şi duşmănoase, defăimătoare şi contrare adevărului.
 
În acest sens vin cu rândurile de faţă pentru a chema pe toţi creştinii şi pe toţi oamenii de bine din Moldova, îndeosebi pe credincioşii noştri catolici, să privească adevărul în faţă, aşa cum este prezentat chiar de către Suveranul Pontif (din surse demne de crezare) şi să-l însoţească pe Sffântul Părinte cu rugăciuni intense pentru ca această schimbare să fie cu folos atât lui cât şi nouă tuturor şi să aducă un nou avânt Bisericii în lupta ei cu ”puterile întunericului”.
 
+ Anton Coşa, Episcop de Chişinău
 
1   -  Traducerea oficială din limba latină a cuvintelor rostite de Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea :
 
"Iubiţi fraţi, v-am convocat în acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conştiinţa înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, datorită vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin. De aceea, foarte conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunţ la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredinţat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, în aşa fel încât, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant (...) Acum, încredinţăm Sfânta Biserică grijii Supremului Său Păstor,  Domnul nostru Isus Cristos, şi o implorăm pe Preasfânta Sa Mamă, Maria, ca să îi asiste cu bunătatea sa maternă pe Părinţii Cardinali,  în alegerea noului Suveran Pontif" .