Vizionează aici: Reportaj Crețoaia (2)

Preluare ProTV

”Ceea ce trebuia sa faca statul, a fost facut din donatiile oferite de oameni. In satul Cretoaia, din Anenii-Noi exista o singura gradinita, care a fost construita de biserica din localitate. Peste 20 de copii frecventeaza institutia, iar parintii spun ca sunt multumiti ca nu trebuie sa-si duca micutii in satele vecine.

Aceasta este singura institutie prescoalara din satul Cretoaia, din Anenii-Noi. Peste 20 de copii de toate varstele frecventeaza gradinita. Gradinita a fost deschisa de biserica catolica din sat si este frecventata acum de copiii din sat, indiferent de ce credinta sunt familiile lor. Este o bucurie pentru parintii, care nu sunt nevoiti sa-si duca micutii la gradinitele din satele vecine.

"Copiii vor sa vina aici. Sunt multumiti. Nu este nimeni favorizat.„

„Ii place foarte mult si ii multumesc bisericii, care ne-a ajutat si ne-a construit aceasta gradinita.„ 

Iar aceasta mama spune ca, desi locuieste in Anenii-Noi, isi aduce copilul la Cretoaia. Asta pentru ca a gasit aici o atitudine diferita fata de micuti, spune ea.

Multe educatoare sunt venite de peste hotare, in cadrul unui prgram de caritate. Aceasta maica, de exemplu, este originara din Polonia, dar locuieste la Cretoaia deja de ani buni.

sora Lucja Kwasniak: Ei cresc in ochii nostri. Cresc mari. Sunt aici deja de 15 ani. Ne ajuta. Suntem o familie. Copiii mai mari au ore de pregatire pentru scoala.„

 Gradinita nu a fost construita de stat, ci din donatii, facute de oameni si diverse organizatii.

Sr. Antonina Eschina:  „Cu pasi mici, am inceput sa activam intr-o camera mica, unde veneau cate 4, 5 copii. Am gasit oameni buni, care ne ajutau sa construim cladirea mai mare. Copiilor le place. Este o atmosfera familiara.„

In ultimii ani, tot din bani oferiti de oameni, institutia a fost renovata si a fost construit un teren de joaca pentru copii”.

Sursa: PRO TV