Decizia guvernului privind celebrările religioase a angajat și mai mult parohiile catolice în aplicarea normelor sanitare pentru prevenirea răspândirii virusului.
Cu intrarea în vigoare a celor mai recente prevederi, angajamentul parohilor și laicilor care a crescut, cu verificarea distanțării și a spațiilor care urmează să fie ocupate, cu distribuirea și utilizarea corectă a măștilor, cu invitația de a igieniza mâinile și măsurarea temperaturii.
„Simțim responsabilitatea - a declarat unul din parohi – nu doar să aplicăm regulile, ci și să ne protejăm credincioșii, în special persoanele în vârstă, de orice pericol de contagiere. Mesajul nostru de respect pentru sine și pentru ceilalți este clar, prin utilizarea măștii și a tot ceea ce se cere pentru a protecție ”.
Odată ce numărul maxim permis de credincioși este atins în interiorul bisericii, ceilalți găsesc un loc afară, unde pot participa la liturghii, de asemenea respectând regulile.
„Este important să-i îndemnăm pe credincioși să participe la liturghii - a continuat preotul - și să-i facem să înțeleagă că toate aceste măsuri, care pot părea incomode, dar sunt implementate pentru bunăstarea lor fizică. Credincioșii sunt atenți și acceptă regulile, iar liturghia se desfășoară corect”.
La fel de clar este și îndemnul episcopului de Chișinău, PS Anton Coșa, de a respecta normele, pentru binele comunității, celebrarea corectă a liturghiilor și pentru de a trăi un Paște plin de bucurie.
„Episcopul a transmis tuturor decizia Guvernului - a adăugat parohul - cu îndemnul de a aplica toate măsurile prevăzute. Însă, încă de la începutul pandemiei, episcopul a insistat asupra necesității de a celebra liturghiile respectând toate regulile pentru a-i proteja pe credincioși, care adesea nu vin la biserică de frică să nu se infecteze. Dar când credincioșii înșiși văd că liturghiile noastre sunt celebrate cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, atunci înțeleg că nu au de ce să se teamă”.
Cu siguranță, munca parohilor nu este ușoară în acest moment, dar ei slujesc cu responsabilitate și bunăvoință, care sunt manifestarea binelui pe care preotul îl dorește pentru credincioșii săi.
C. L.