Aşteptările Bisericii Ortodoxe Ruse de la noul Pontificat
Într-un interviu realizat de publicaţia "Inside the Vatican" şi preluat de pe www.catholica.ro, Episcopul Hilarion Alfeyev de Viena şi Austria, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse pe lângă Instituţiile europene a declarat că speră în primul rând, ca noul pontificat să fie marcat de o schimbare radicală a relaţiilor dintre Biserica Catolica Romană şi Biserica Ortodoxă Rusă, şi că va avea loc o întâlnire între Papa Romei şi Patriarhul Moscovei. Această întâlnire trebuie precedată de paşi concreţi în direcţia unei mai bune înţelegeri reciproce, şi de o elaborare atentă a unei poziţii comune pe temele majore ce ne despart.
„Am fost singurul reprezentant al Patriarhiei Moscovei la ultima sesiune a Comisiei Mixte Catolico-Ortodoxe, care s-a desfăşurat la Baltimore în 2000, şi îmi amintesc cât de dificile au fost discuţiile pe tema uniatismului. Era atâta frustrare, dezamăgire şi tristeţe de ambele părţi, astfel că nu doar nu s-a ajuns la o înţelegere, dar nici măcar nu s-a luat hotărârea dacă lucrările acestei comisii se vor mai relua vreodată. Teama mea este însă că, dacă ne concentrăm doar pe temele care ne despart, precum uniatismul, prozelitismul şi primatul, pierdem de fapt timp preţios care ar putea fi folosit pentru o mărturie comună într-o lume secularizată. Europa, în special, s-a des-creştinat foarte rapid, astfel că este nevoie de o reacţie urgentă pentru a o salva de la pierderea identităţii ei creştine.”
Un nou proiect al Centrului Social "Casa Providenţei": o mini-brutărie proprie
Centrului Social "Casa Providenţei", a realizat un proiect de panificaţie pentru susţinerea cantinelor sociale pentru persoanele vulnerabile social. Zilnic (cu excepţia duminicii) la cantina centrului social servesc prânzul aproximativ 100 de persoane pe masa cărora se află întotdeauna pîine proaspătă. De asemenea Fundaţia "Regina Pacis" asigură zilnic cu un prânz şi pâine caldă mai mult de 160 de persoane. Proiectul mini-brutăriei a fost realizat cu sprijinul mons. Cesare Lodeserto, ex-director al Fundaţiei "Regina Pacis".
Întâlnirea anuală a "Legiunii Mariei"
Sâmbătă, 9 aprilie, a avut loc la Centrul Social-Pastoral "Casa Providenţei" din Chişinău s-a desfăşurat Întâlnirea anuală a membrilor asociaţiei "Legiunea Mariei". Este bine ştiut că pentru asociaţia "Legio Mariae" şi-au depus adeziunea numeroşi credincioşi din multe parohii ale Diecezei. La această întâlnire au participat în jur de 60 de persoane, printre ei aflându-se şi 5 preoţi, alături de Episcopul Anton Coşa. Temele conferinţelor ţinute de Pr. Wladislaw din Bender şi dl. Henric Calice din Austria au fost "Euharistia în viaţa legionarilor Mariei" şi "Spiritul de voluntariat al legionarilor Mariei". Tot din Austria a mai participat d-na Elisabeth Kriss. După prezentarea conferinţelor a urmat Sf. Liturgie celebrată de Episcopul Anton Coşa împreună cu ceilalţi preoţi.
Liturghie de comemorare la Chişinău
Vineri seara la orele 18.00 Episcopul Anton Coşa a celebrat o liturghie de comemorare a răposatului Papă Ioan Paul al II.lea, împreună cu mai mulţi preoţi din Chişinău. La Sf. Liturghie au fost prezenţi preşedintele Republicii Moldova, dl.Vladimir Voronin împreună cu soţia sa, Directorul Serviciului de Stat pentru Culte, dl.Serghei Iaţco, P.S. Anatolie, episcop ortodox de Cahul şi Comrat, precum şi membrii ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Chişinău. În cuvântul său de introducere Preasfinţitul Anton Coşa a evidenţiat mărturia şi dragostea impresionantă a atâtor oameni de pe toate continentele care au ţinut să fie alături de Sf. Părinte trecut la cele veşnice şi a îndemnat la rugăciune şi pioasă amintire faţă de cel ce a condus cârma Bisericii lui Petru.
În predica sa, Episcopul Anton Coşa a subliniat meritele Sfântului Părinte în lupta cu noile curente moderniste de astăzi care nu mai vor să recunoască valorile eterne şi inventează pseudo-valori construind pe nisip, fără temelie dar şi convingerea papei Woytila că pentru a rezista în faţa acestor atacuri şi pentru a înainta era nevoie de un suflu nou, de o mărturie nouă, de eroi în cer şi pe pământ, de creştini puternici care să nu îngenuncheze în faţa duşmanului ci să-l înfrunte. Amintind de imaginea Sf. Părinte ca un "pelerin al păcii", episcopul a mai subliniat că:
„Deşi nu a fost în vizită în ţara noastră, Sf. Părinte Ioan Paul al II şi-a exprimat dragostea sa faţă de noi şi suportul său moral faţă de idealurile noastre de independenţă şi suveranitate chemând comunitatea internaţională să le accepte şi să le sprijine. Cunoscându-l de aproape pot spune fără frica de a greşi că şi noi, ca Ţară şi ca Biserică locală am fost inima sa şi am primit de-a lungul anilor tot suportul său părintesc.”
Mai trebuie menţionat că toate aceste zile la Catedrala din Chişinău s-au perindat zeci de oameni aducând un ultim omagiu Sfântului Părinte prin rugăciunea lor şi prezentând condoleanţe Episcopului de Chişinău, Preasfinţitul Anton Coşa. Printre aceştia s-au numărat Î.P.S Mitropolitul Vladimir, numeroşi membri ai Corpului Diplomatic şi alte oficialităţi care au semnat în cartea de condoleanţe.
Papa a intrat prin porţile vieţii veşnice
Noaptea dinspre sâmbătă spre duminică scumpul nostru papă Ioan Paul al II -lea a deschis porţile vieţii veşnice. Fără a suprapune stirii de faţă toate comunicatele omniprezente pe toate canalele şi agenţiile de informaţii, menţionăm doar gesturile de compasiune şi profundă rugăciune pentru papa din partea Bisericii Catolice din Moldova. Astfel în foarte multe biserici au avut loc rugăciuni sau ore de adoraţie a Sf. Sacrament pentru intenţia Bisericii şi a Sfântului Părinte, aşa cum s-a desfăşurat şi în Catedrala din Chişinău vineri seara după Sf. Liturghie, la slujba specială luând parte o mare mulţime de credincioşi. De asemenea, Episcopul Anton Coşa a trimis la Roma următorul mesaj: „Mulţumim Sfinte Părinte! Suntem cu toţii o inimă şi un suflet pentru scumpul nostru Papa. Trăim o experienţă unică. În cea mai fervoroasă rugăciune, încrezători în Domnul Înviat, lacrimile noastre ne fac să simţim cât de aproape de noi este Părintele nostru.
+ Anton Coşa
Episcop de Chişinău
În numele tuturor preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor din Dieceză"
Suntem alături!
Suntem alături cu gândul şi rugăciunea noastră de Don Cesare Lodeserto, fost preşedinte al Fundaţiei „Regina Pacis” în încercarea în care se află. Zelul şi dedicarea inimii sale mari în folosul celor mai slabi şi marginalizaţi dintre semenii noştrii au făcut ca să trăiască Săptămâna Patimilor într-un context particular; dar întotdeauna optimist şi încrezător în valorile Evangheliei lui Cristos şi al drepturilor umane. În bucuria Învierii lui Cristos prin care moartea şi păcatul au fost învinse, îl asigurăm de susţinerea noastră şi a cauzei social-caritative a Bisericii Catolice din Moldova.
Iubirea este întotdeauna mai tare decât moartea şi păcatul. De aceea vă adresăm din inimă salutul pascal: „Cristos a înviat” Don Cesare!
Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice Chişinău