Comunitatea Polona

Sarbatorile comunitatii catolice poloneze din Dieceza de Chisinau (2 mai - ziua polonezilor din Diaspora, 3 mai - ziua Sfintei Fecioare Maria, Regina Poloniei, 3 mai ziua Constitutiei Poloniei) au fost anticipat celebrate la Chisinau, duminica 30 aprilie. La Liturghia in l. polona la Catedrala "Providenta Divina" din Chisinau au fost prezenti toti cei care in sufletul lor se simt catolici polonezi, in frunte cu ambasadorul acestei tari in R. Moldova, Kszysztof Suprowicz, membrii ai Ambasadei si Consulatului Poloniei la Chisinau, membri ai asociatiilor polone din R. Moldova. In predica sa, Pr. Stanislav Cucharec, responsabil cu pastoratia comunitatilor poloneze din centrul si sudul Moldovei a accentuat rolul Sf. Fecioarei Maria in istoria si cultura poporului polonez.

Oaspeti

Aflati intr-o scurta vacanta, profesorii si formatorii de la Seminarul Mic din Bacau, in frunte cu directorul acestui institut de invatamant teologic Pr. Anton Sabaoanu, au tinut sa poarte bucuria Invierii Domnului si in Dieceza de Chisinau printr-o vizita scurta dar cuprinzatoare, in care au vizitat cateva din parohiile din nordul Diecezei, structurile caritative ale Bisericii in Chisinau, iar in Duminica Alba au fost oaspetii comunitatii din Cretoaia condusa de Pr. Andrei. La Liturghia celebrata de Preasfintitul Anton Cosa, in cuvantul sau, Pr. Sabaoanu a mentionat ca asemenea lui Toma a vrut si el sa vada semnele minunii Invierii, dar invierii unei Dieceze, terminand cu aceiasi exclamatie de adoratie: "Domnul meu si Dumnezeul meu!" si incurajand credinciosii sa paseasca cu aceiasi daruirii pe drumul vocatiei personale la mantuire.

Conferinta Episcopala

Preasfintitul Anton Cosa, episcop de Chisinau a participat ca observator in perioada 1-2 mai la lucrarile sesiunii de primavara ale Conferintei Episcopilor Catolici din Romania. Intalnirea a fost precedata, in ziua de duminică, 30 aprilie, de celebrarea unei Sfinte Liturghii solemne in piata din fata Catedralei "Sfanta Treime", cu ocazia ridicarii Mitropoliei Romane Unite cu Roma la rangul de Arhiepiscopie Majora şi a Mitropolitului Lucian Mureşan la rangul de Arhiepiscop Major. La sarbatoarea prilejuita de acest eveniment istoric au participat Eminenţa Sa Ignace Moussa I cardinal Daoud, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Lubomyr Husar, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Excelenta sa Jean-Claude Perisset, Nuntiu Apostolic în Romania si Republica Moldova, alţi episcopi. Printre alte puncte aflate in programul conferintei, s-a aflat si luarea de pozitie comuna a episcopatului catolic roman impotriva autorizarii constructiei unui zgaraie-nori in vecinatatea Catedralei Arhiepiscopale din Bucuresti, lucrare care ar afecta siguranta complexului istoric care il constitue Catedrala si Palatul Arhiepiscopal.

Work-shop pe probleme mass-media

In perioada 19 -22 aprilie la Chisinau s-a desfasurat al doilea work-shop pe probleme media, organizat de Episcopia Romano-Catolica Chisinau si Catholic Media Council (Cameco) din partea careia a venit si anul acesta tot d-na Sophie Jannusch, director al Agentiei pentru Europa de Est. Daca anul trecut work-shopul s-a axat indeosebi pe analiza politicii manageriale a revistei diecezane "Bunul Sfat" şi reorganizarea sa după criterii pozitive în scopul atragerii interesului cititorului, anul acesta punctul vizat a fost flexibilitatea si optimizarea legaturilor intre subredactii si corespondenti, participand repezentanti din parohiile Chisinau, Balti, Cretoaia, Starcea, Grigorovca, Tiraspol, Rabnita, Rascov si Sloboda Rascov, alaturi de secretarul redactiei Bunul Sfat, Petru Ciobanu, Pr. Dima Zelinschii, corespondent din Decanatul de Tiraspol si pr. Andrei Dascalasu coordonatorul Oficiului Diecezan pentru Comunicatii. Au fost trasate de asemenea noile coordonate ale noului web-sit al Episcopiei care va fi lansat intr-un viitor apropiat.

Numiri şi transferuri

Începând cu data de 1 aprilie a fost semnat decretul de înfiinţare a Parohiei "Sf. Ana" din oraşul Ungheni, avându-l ca paroh pe Pr. Felix Malciuc, care a fost până în present vicar la Bălţi. Ca vicar la Parohia din Bălţi a fost numit Pr. Vladislav Pogrebnoi, până în present vicar la Grigorovca, întors recent dintr-o experienţă pastorală în România.

Triduumul Pascal

Ceremoniile Triduumului Pascal au fost precedate la Catedrala "Divina Providenţă" din Chişinău de Liturghia Crismei, în Joia Sfântă, la care au fost consacrate uleiurile sfinte ale Crismei, Ungerii Bolnavilor şi Catecumenilor şi care vor fi folosite în timpul care urmează la administrarea Sacramentelor. Sf. Liturghie din Joia Sfântă, când Isus a întemeiat Sacramentele Sf. Euharistii şi Preoţiei, a adunat în jurul altarului pe toţi preoţii care lucrează în Dieceză şi care şi-au reînnoit cu această ocazie promisiunile făcute la hirotonire, de a-l sluji din toată inima pe Cristos, Marele Preot, după exemplul slujirii sale, aspecte accentuate şi în cuvintele omiliei ţinute de Preasfinţitul Anton Coşa.

Joi seara în fiecare parohie a fost celebrată cu tot fastul memorialul întemeierii Sf. Euharistii, sacrament care susţine şi hrăneşte Biserica, arvuna vieţii veşnice. Liturgia deosebit de frumoasă din această zi a fost îmbogăţită în catedrală de scrutinele care s-au făcut cu privire la catecumeni şi la cei care vor primi Sf. Taine în Noaptea de Înviere. În toate parohiile din Dieceză creştinii au rămas în adoraţie în faţa Sf. Sacrament, alături de cel care a fost prins, dat pe mâna iudeilor şi arucat în temniţă.

Patima şi moartea Domnului au fost celebrate vineri iar credincioşii s-au adunat plini de durere dar şi de speranţă în jurul mormântului Domnului, iar ceremoniile de seară au culminat cu adoraţia Crucii. După ce la Chişinău în Duminica Floriilor tinerii din această parohie au pregătit o variantă dramatizată a Patimilor, vineri seara a fost rândul copiilor şi tinerilor din Creţoaia de a exprima în mod viu Calea Crucii, lăsând o impresie deosebită în sufletele credincioşilor.

Noaptea Învierii a adus la Chişinău lumina credinţei pentru 3 catecumeni care au primit Sacramentul Botezului din mâinile Preasfinţitului Anton. De asemenea alţi 20 de credincioşi s-au apropiat pentru prima dată de Sf. Sacramente, la Ceremoniile din Noaptea de Înviere participând o mulţime impresionantă de credincioşi, fie catolici, fie ortodocşi.

Să ne ajute Dumnezeu să păstrăm nestinsă lumina Învierii Domnului mereu în sufletul nostru, pentru ca să dăm cont de speranţa care este în noi!

Un prieten a trecut la Domnul

Marţi, 4 aprilie caritatea din Moldova şi în special Dieceza de Chişinău au mai pierdut un mare prieten şi un susţinător. Sau, poate, mai bine-spus, l-au câştigat în ceruri.

Michael Mc Goldrick şi-a început activitatea de caritate în Moldova în cadrul Organizaţiei "United Christian Aid" cu 4 ani în urmă fiind într-un anumit fel sufletul ei, după ce în prealabil desfăşurase aceiaşi activitate în România, la Cernavodă. A fost mereu un om al carităţii creştine, iar în Moldova a venit de 25 de ori pentru realizarea diferitelor proiecte de binefacere în favoarea celor mai săraci. De amintit printre ele construirea tronsonului de drum betonat în satul Creţoaia, proiectul de gazificare a satului Stârcea, alte proiecte în cadrul Centrului Social-Pastoral "Casa Providenţei", de asemenea înzestrarea unor a multor şcoli din sudul Moldovei cu biblioteci şi computere, alte suporturi financiare pentru familiile sărace din Chişinău, Creţoaia, Stârcea, Grigorovka etc.

Setea sa de caritate a început cu mult înainte de a veni în Estul Europei. Irlandez din Belfast de confesiune catolică, a fost martor şi victimă a războaielor confesionale din Irlanda de Nord dintre catolici şi protestanţi, pierzându-şi în timpul lor unicul său fiu care a murit împuşcat de protestanţi. A devenit renumit prin gestul iertării ucigaşilor "Dacă nu aş ierta, nu ar fi numai un mormânt - acela al fiului meu, dar ar fi două - al fiului meu şi al meu. Dar eu mi-am îngropat mândria odată cu fiul meu." Peste câteva zile trebuia să dea un interviu unei televiziuni spaniole cu privire la conflictele din Ţara Bascilor despre puterea toleranţei şi a iubirii dintre oameni.

Nu a mai avut timp. O boala scurta dar necrutatoare i-a închis cartea unei vieţi caritative; a venit pentru cei săraci şi a murit pentru săraci, aşa cum şi-a dorit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Regina Pacis la Tiraspol şi Chişinău

Zilele trecute ne-a vizitat dieceza Don Ivan Maffei, jurnalist al publicaţiei Avvenire şi al altor săptămânale catolice italiene. Don Ivan Maffei a dorit să vadă opera Fundaţiei Regina Pacis în Moldova din Stânga şi dreapta Nistrului, iar la Tiraspol a vizitat şi s-a informat asupra oportunităţilor de a ajuta principalele obiective caritative dezvoltate de fundaţia italiană, îndeosebi Spitalul de psihiatrie condus de dr. Paltsev Victor Ivanovich, dar şi în închisoarea pentru minori din Tiraspol. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi situl în limba italiană www.reginapacis.org.

La Chişinău, în urma acordurilor de cooperare dintre Dieceza de Chişinău şi Arhidieceza de Lece (Italia) va fi implantat în scurt timp proiectul "Cenacolului de formare şi rugăciune", cu binecuvântarea Episcopului de Chişinău şi al Arhiepiscopului de Lecce. Ideea îi aparţine Fondatorului Regina Pacis, Don Cesare, care a considerat de importanţă capitală necesitatea înfiinţării acestei opere de formare vocaţională şi spirituală, în conformitate cu priorităţile Episcopiei de Chişinău, găsind un sprijin puternic în eforturile Episcopului Diecezan Anton Coşa care a susţinut întotdeauna iniţiativele comune de caritate şi mai nou, cele eclesiale. Proiectul va fi realizat cu ajutorul Congregaţiei Surorilor Saleziene ale Sf. Inimi.

Reculegere la Chişinău

Exerciţiile speciale de Postul Mare au debutat pentru credincioşii din Parohia "Providenţa Divină" din Chişinău joi, 30 martie 2006 şi s-au încheiat duminică 2 aprilie, având ca tematică aprofundarea chemării la convertirea în Duh şi adevăr, pe care suntem chemaţi s-o trăiască toţi cei care am primit sacramentele iniţierii creştine. Meditaţiile sistematice şi consistente au fost conduse ca şi de alte ori de către Pr. Herculan Malciuk, provincial al călugărilor franciscani minoriţi în Ucraina, provenind din Dieceza de Chişinău (Slobozia Raşcov).