Vizita Nunţiului Apostolic

În perioada 25-27 august, Excelenţa Sa, Jean Claude Perisset, Nunţiu Apostolic pentru România şi R. Moldova va fi prezent la ceremoniile prilejuite de Ziua Independenţei de Stat, a R. Moldova.

Episcopul auxiliar de Praga la Chişinău

Duminică, 22 august, Mons. Václav Malý, episcop titular de Marcelliana a fost oaspetele Episcopiei de Chişinău, unde a celebrat şi Sf. Liturghie de la ora 9.00. Preasfinţitul, a venit în Moldova la invitaţia Comitetului Helsinki din R. Moldova.

Mons. Václav Malý s-a născut la 21 septembrie1950 la Praga. A studiat la facultatea teologică “Sf. Ciril şi Metodiu” la Litoměřicích şi a  fost hirotonit preot în1976 la Praga. În 1996 a fost numit ca episcop titular de Marcelliana şi episcop auxiliar de Praga. Este membru al Consiliului Pontifical "Justitia et Pax". Episcopia de Praga a fost fondată în anul 973.

Rinnovamento nello Spirito

In perioada 20-27 august se va afla in vizita in Dieceza de Chisinau un grup de 9 membri din Asociatia  Rinnovamento nello Spirito, care doresc sa prezinte si sa impartaseasca in cateva din comunitatile noastre modelul propriu de spiritualitate care insufleteste Miscarea. Reînnoirea în Duh  aceasta este denumirea mişcării carismatice catolice dezvoltată în Italia începând cu a doua jumătate a anilor şaptezeci, are ca experienze caracteristice rugăciunea comunitară carismatică şi manifestarea Duhului Sfânt sau botezul în Duh. Aceştia sunt stâlpii unei vieţi creştine reînnoite, care constă în adeziunea conştientă faţă de Cristos, sub conducerea Duhului Sfânt prin darurile sau carismele sale şi participarea activă la viaţa bisericii în vederea unei noi evanghelizări Misiunea mişcării Reînnoirea în Duh în Republica Moldova are ca obiectiv formarea laicilor şi evanghelizarea, dar prevede şi un timp de pregătire care implică înainte de toate aprofundarea limbii locale şi inserarea în viaţa eclezială şi socială a zonei. Grupul se va intalni cu comunitatile de credinciosi din Chisinau (20 august), Stauceni (24 august) si Cretoaia (27 august).

Adormirea Maicii Domnului

Duminica, 15 august la Preasfintitul Anton Cosa, episcopul de Chisinau a celebrat Sf. Liturghie Pontificala in Catedrala Providenta Divina. Incercand sa explice semnificatia deosebita a  Misterului Ridicarii cu trupul si sufletul la cer a Preasfintei Fecioare Maria in Istoria Mantuirii, (dogma proclamata la 1 noiembrie 1950 de catre Papa Pius XII), episcopul a precizat "În Maria ridicată la cer, întreaga creştinătate are o puternică mijlocitoare şi un minunat exemplu. De la ea poate învăţa oricine ca să-şi recunoască propria micime, să se ofere lui Dumnezeu cu toată disponibilitatea faţă de voinţa lui, de a crede în iubirea lui plină de milostivire şi atotputernică cu o credinţă neşovăielnică.” 

Cursuri de vara

Pr. Daniel Medves, responsabilul Preseminarului din Chisinau a participat in perioada 4-29 iulie in provincia Varessi (Milano), la un Curs de formare pentru preotii care lucreaza in seminarii, curs organizat de Legionarii lui Cristos. Acest efort face parte dintr-o activitate mai complexa de constituire a unui Oficiu diecezan pentru vocaţii, si pentru sensibilizarea tinerilor la alegerea unei stari de viata conforma cu vocatia proprie.

Campusuri

Grigorovca

Si la Grigorovca copiii au avut parte de bucuria unor zile minunate petrecute impreuna cu Surorile Caritatii venite din Italia impreuna cu 5 animatori laici pentru a insufleti tabara de vara a carei initiativa a apartinut Pr. Paroh Stefan Socaciu. In saptamana de divertisment, jocuri, dar si de rugaciune si cateheza au participat la acest campus in jur de 120 de copii. Urmatoarele 10 zile (1-10 august) au fost marcate de venirea unui grup de 21 de tineri italieni condusi de Don Artemio. Tinerii au desfasurat diferite activitati in Centrul Social si in Complexul Agricol, au incercat sa cunoasca realitatile moldovene si sa anime grupurile de copii si tineri din Grigorovca. 

Stauceni

Tot la initiativa Pr. Paroh Klaus si Pr. Vivian a fost organizat si la Stauceni un campus de vara pentru copii, un ajutor deosebit oferindu-l pentru realizarea acestei actiuni un grup de tineri italieni si romani, sub coordonarea Parintelui salezian Enrico. Au fost prezenti aproximativ 80 de copii, catolici si ortodocsi.

Numiri

Incepand cu data de 1 august, Pr. Andrei Dascalasu a fost numit administrator parohial al Parohiei Cretoaia.  Pr Oliver Vranescu a plecat la Roma unde va studia Teologia Liturgica la Institutul Sf. Anselm.

Parohia „Inaltarea Sf. Cruci” din satul Cretoaia, se afla la o departare de 35 de km de Chisinau iar anul acesta au demarat lucrarile pentru construirea noii biserici si a casei parohiale. La liturghia de luare in posesie a fost prezent si episcopul Anton Cosa.

Campus pentru copiii din Chisinau

In perioada 2-15 august la casa "Regina Pacis" a Surorilor Saleziene si 3-13 august la Casa Providentei au fost organizate campusuri de vacanta cu copiii, fiind promovate actiuni educative si de divertisment. Organizatorii cu inima mare care s-au implicat in aceste actiuni sunt Surorile Providentei, animatorii din Parohia Chisinau, Surorile Saleziene si un grup de animatori voluntari italieni condusi de Pr. Enrico Stasi. La Centrul Casa Providentei vin zilnic  in jur de 100 de copiii din Parohia Chisinau, iar la Casa "Regina Pacis" 40 de copiii, multi dintre acestia din urma provenind dintre cei care traiesc pe strada.