Episcopul Coşa la Sanctuarul din Piekarach Śląskich (Polonia)

Pe data de 21 august 2005, Preasfinţitul Anton Coşa a participat la pelerinajul anual al femeilor la Sanctuarul din Piekarach Śląskich (Polonia). Invitat de Arhiepiscopul de Katowice, Mons. Damian Zimon, Mons. Coşa a ţinut şi predica de pelerinaj în limba polonă accentuînd rolul femeii şi al mamei mai ales în cultivarea credinţei în cadrul familial, exemplificând cu mărturia copiilor din Parohia Creţoaia (Dieceza de Chişinău), unde copiii au fost cei care au adus mamele la Biserică.
„Vin aici ca să-mi umplu inima de bucurie şi sufletul de energie şi să-mi răsfăţ ochii contemplând această mare de pelerini de-a dreptul uimitoare. Vin din nou la Piekary s-o privesc în ochi şi s-o contemplu pe mama cerească, vin să mă rog pentru atâtea intenţii ale mele şi ale creştinilor mei pe care-i port în sufletul meu. Vin la Piekary traversând pe acea punte pe care Providenţa Divină a legat-o deja de mult timp înainte între Arhidieceza Dumneavoastră şi noua şi mica noastră dieceză, vin pentru a mulţumi Înalt Preasfinţitului Damian şi Arhidiecezei de Katowice pentru preoţii pe care ni i-a trimis în ajutor şi pentru alte ajutoare pe care la timpul cuvenit le-am primit. (...)
Dragi mame, priviţi la Preacurata Fecioara Maria, şi luaţi exemplu de la dânsa! O mamă este datoare să facă totul pentru copilul ei. Şi dacă este necesar chiar şi cu preţul propriei vieţii. Dar nu mai puţin importantă este educaţia copiilor la viaţa creştină, pentru a împlini voinţa Tatălui Ceresc. O mamă iubitoare şi temătoare de Dumnezeu, va fi insufla copilului ei de mic dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de Sf. Biserică, faţă de valorile spirituale ale neamului. Şi pentru aceasta nu este suficientă doar o educaţie sumară, bazată pe tradiţii şi evenimente, nu este suficientă educaţia verbală şi teoretică! Este nevoie de exemplul propriu, este nevoie de a însoţi cuvintele cu fapte concrete.”

Pelerini moldoveni în Polonia

În perioada 21-27 august, un grup de 38 de pelerini însoţiţi de sora Lucia Kwasniak au plecat în Polonia pentru a participa la un pelerinaj organizat de Episcopia Romano-Catolică de Chişinău împreună cu Ambasada R. Polone. Astfel, timp de o săptămână, însufleţiţi de o credinţă profundă şi pioasă devoţiune, pelerinii moldoveni, în marea lor majoritate de origine poloneză au putut vizita locurile "de suflet" pentru fiecare polonez credincios catolic. Drumul pelerinilor s-a desfăşurat prin Cracovia, Vaveli, sanctuarul din Lagenovach şi culminând cu pelerinajul la Wadovice şi Chenstohova.

Sr. Cristina Platonova - Voturi perpetue în Congregaţia Slujitoarelor Neprihănitei Zămisliri

Duminică, 14 august, în Biserica din Stăuceni, Congregaţia Slujitoarelor Neprihănitei Zămisliri dar şi comunitatea din Stăuceni sau grupurile de pelerini din Chişinău şi Rîbniţa au trăit o mare sărbătoare: depunerea de voturi de către sora Cristina Platonova, prima călugăriţă din Dieceza de Chişinău care depune voturile perpetue în cadrul Congregaţiei Slujitoarelor Neprihănitei Zămisliri.

Sora Cristina Platonova s-a născut în anul 1976 la Chişinău şi a intrat în rândurile acestei congregaţii de călugăriţe 8 ani în urmă, urcând cu răbdare şi încredere treptele vieţii de slujire. Sora Cristina a depus voturile în faţa superioarei provinciale din Ucraina, sr. Cristina Kroveak în cadrul unei Sf. Liturghii solemne celebrată de Mons. Benone Farcaş şi la care au fost prezenţi preoţi şi surori din diferite congregaţii din Dieceza noastră şi Ucraina, precum şi grupuri de pelerini din parohiile Rîbniţa (unde a lucrat sora) şi Chişinău.

Tinerii moldoveni la Întâlnirea Mondială a tinerilor

Peste 80 de tineri din Dieceza de Chişinău au plecat pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului. Ei vor fi prezenţi la Köln împreună cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în zilele de 20 şi 21 august.

Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului se va desfăşura la Köln în perioada 11-21 august. Tinerii din Moldova provin din toate cele 11 parohii, vârsta medie fiind 21 de ani. Sunt în total peste 80 însoţiţi de 3 preoţi (Pr. Vivian Furtado SDV, Pr. Vladislav Pogrebno şi Pr. Marcin Januś, SCJ) precum  şi de 2 surori sora Leodenira Fernandes şi sora Lucia. În scurt timp vom primi noi informaţii, opinii, şi programe ale tinerilor noştri. Actualmente ei se află în parohia Camp Lindfort unde este paroh Pr. Markus Doedelmann prietenul Diecezei noastre.

Pe data de 16 august vor fi oficiate trei Liturghii de deschidere şi de primire a tinerilor: în catedrala din Köln, în Bonn şi în Dusseldorf. În zilele de 17, 18 şi 19 august, tinerii vor participa la o serie de întâlniri catehetice conduse de 300 de episcopi din lumea întreagă. La 20 august, se vor strânge pe Mariensfeld, un mare parc din estul Kölnului, unde vor avea prima întâlnire cu papa Benedict al XVI-lea. După o seară de priveghere în rugăciune, majoritatea participanţilor îşi vor petrece noaptea pe câmpie, rămânând pentru Liturghia de încheiere din 21 august, oficiată de papa Benedict al XVI-lea. Organizatorii germani cred că în total vor participa aproape un milion de tineri. Printre cei înregistraţi până acum, cei mai mulţi sunt din Germania: 70.000 de participanţi şi 30.000 de voluntari. Italia are înscrişi 80.000 de participanţi; Franţa 40.000; Spania 30.000; SUA 20.000. În total sunt înscrise 100 de ţări, din toate continentele.

Un preot nou-sfinţit vine în Dieceza de Chişinău

La scurt timp de la hirotonirea sa ca preot, pr. Antonio-Vasile Popescu, din Dieceza de Iaşi a sosit sâmbătă, 6 august în Dieceza de Chişinău pentru o perioadă de pastoraţie, în baza unui contract de colaborare încheiat între cele două Dieceze. Împreună cu dânsul va sosi în Dieceza de Chişinău şi sr. Rodica Bălan din Congregaţia "Slujitoarele lui Cristos - Marele Preot" care va lucra în Palatul Episcopal din Chişinău.

Pr. Antonio-Vasile Popescu s-a născut pe data de 08.06.1978 în localitatea Corhana (jud. Neamţ, România) şi a urmat cursurile Liceului teologic din Oneşti şi ale Institutului Teologic din Iaşi, fiind sfinţit preot în luna iunie de către Episcopul de Iaşi.

Îi urăm din inimă „Bine ai venit” pe acest drum misionar şi de evanghelizare a poporului credincios din Dieceza de Chişinău.

Întâlnirea Diecezană a tinerilor

În cadrul pitoresc de la Raşcov, întâlnirea diecezană a tinerilor a început pe data de 1 august la ora 15.00 cu Calea Crucii. Crucea, semn de Mântuire şi Credinţă purtată curajos de către tineri, a însoţit acest drum de credinţă. Au fost prezenţi aproximativ 200 de tineri din Moldova, Ucraina şi Polonia, mai multe surori, 11 preoţi şi diaconi.

Calea Crucii, Celebrare Euharistică, Sf. Liturghie şi Adoraţia Euharistică de două ore şi jumătate dar care nu a obosit pe nimeni. Dar mai presus de toate buna dispoziţie sufletească care a însoţit aceşti paşi de credinţă. A doua zi după dimineaţa penitenţială a urmat Sf. Liturghie celebrată de Preasfinţitul Anton Coşa care după Sf. Liturghie a rămas în Biserică într-un viu dialog cu tinerii. După amiază a fost timpul mărturiilor de tinereţe creştină din partea tinerilor. A surprins mărturia coreografică dată de un grup de tineri veniţi din Polonia despre vocaţie, despre credinţă, despre descoperirea lui Isus în viaţa noastră. A urmat o seară incendiară cu momente recreative pregătite de fiecare grup şi fiecare parohie. Întâlnirea s-a încheiat a treia zi cu Prima Sf. Liturghie celebrată de Pr. Serghei, o Liturghie de primiţie minunată. Deci,cum se vede, vocaţiile sunt felurite, dar mereu tinere şi purtând semnul speranţei.