Înalte feţe bisericeşti în vizită la Chişinău

Sărbătoarea Crăciunului a continuat la Chişinău în compania unor înalte feţe bisericeşti, care răspunzând invitaţiei Episcopului Anton Coşa, au sosit la Chişinău să petreacă împreună câteva zile de vacanţă.

Arhiepiscopul de Praga, Cardinalul Miloslav Vlk a fost însoţit de către alţi doi prelaţi cehi, arhiepiscopul de Olomouc, Mons. Jan Graubner şi episcopul de Plzen, Mons. František Radkovsky. Lor li s-a adăugat episcopul de Dresda, Mons. Joachim Reinelt, iar în ultima zi s-au alăturat grupului şi episcopul de Iaşi, Mons. Petru Gherghel împreună cu episcopul sau auxiliar, Mons. Aurel Perca.

La Sfânta liturghie pontificală, Cardinalul Vlk a adresat un cuvânt de zidire credincioşilor invitându-i să continue Crăciunul în casele lor, adică să rămână în prezenţa lui Isus, punând în practică cuvântul "Unde doi sau trei sunt adunaţi în numele meu, sunt şi eu acolo în mijlocul lor" (Mt. 18,20).

Prelaţii au vizitat Casa Providenţei, Centrul de primire a copiilor "Regina pacis", Staţia Socială "Maica Cuvântului Divin" din Stăuceni, luând contact cu proiectele ce se desfăşoară aici în domeniul social-caritativ.

În Ajun de Crăciun

În prag de mare sărbătoare în toate parohiile Episcopiei de Chişinău s-au desfăşurat diferite activităţi menite să introducă pe oameni în atmosfera de Crăciun. La Centrul social-pastoral "Casa Providenţei" a fost în vizită Moş Crăciun care adus beneficiarilor operelor de caritate desfăşurate aici, persoane de vârsta a treia, un concert de colinzi şi daruri de Crăciun. Precedată de o Sfântă Liturghie celebrată de către Episcopul Anton Coşa, întâlnirea s-a caracterizat printr-o atmosferă de familie. Cei aproape o sută de bătrâni şi-au amintit de vârsta copilăriei. Nu le venea să creadă că Moş Crăciun i-a ales de data aceasta tocmai pe ei. Lacrimile din ochii lor arătau starea lor sufletească.

Şi în Catedrala "Providenţa Divină" din Chişinău a avut loc un concert extraordinar de colinzi în ultima zi a adventului la care au evoluat diferite grupuri de colindători. Sub conducerea tinerei şi inimoasei Victoria Ţurcan, au cântat corul mare al Catedralei, corul de tineret, corul copiilor parohiei (dintre care câţiva de la Fundaţia Concordia) şi corul grupului Rinnovamento nello Spirito.

Avortul şi Moldova

Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat recent o decizie care este caracterizată ca fiind "o hotărâre istorică care va permite femeilor să îşi exercite dreptul la avort", informează Life Site News. ONU a precizat faptul că împiedicarea unei femei de a beneficia de un avort legal este o încălcare a drepturilor omului.

Samantha Singson, de la organizaţia "Life Coalition" a declarat că: "prin această decizie ONU îşi iese din atribuţii încercând să forţeze o ţară suverană să îşi schimbe legislaţia cu privire la avort".Toţi activiştii pro-avort uită că dând dreptul unei femei de a ucide, neagă, de fapt, dreptul fundamental la viaţă al celor mai nevinovaţi dintre nevinovaţi: copiii încă nenăscuţi. Nici un fel de raţiune, cu atât mai puţin una de factură economică, nu poate justifica uciderea de prunci. Păcatul avortului legalizat poate face ca Providenţa să îşi întoarcă, la un moment dat, faţa de la o naţiune sau o comunitate umană care practică astfel de crime în masă.

Noi vizite din Lecce

Arhiepiscopia de Lecce devine tot mai prezentă în Republica Moldova. Mons. Francesco Cosmo Ruppi, Arhiepiscopul de Lecce, prezent de mai multe ori în Moldova, a cunoscut din aproape situaţia existentă aici şi a susţinut tot mai mult angajamentul Fundaţiei Regina în favoarea copiilor, familiilor despărţite, bătrânilor şi altor categorii defavorizate de aici. Recent, Excelenţa Sa, a chemat întreaga Biserică locală să se alăture eforturilor Fundaţiei pentru a întări capacitatea ei de slujire şi în acelaşi timp pentru a face să crească cât mai mult interesul italienilor faţă de nevoile fraţilor lor din Moldova. Zilele trecute am fost vizitaţi în două rânduri de diferite grupuri din cadrul Arhidiecezei de Lecce, în primul rând cea a Acţiunii Catolice condusă de dl. Emanuel Gerardi, apoi delegaţia jurnaliştilor revistei Bisericii locale "Ora del Salento" Vinecenzo Paticchio, Anarita Favale si Analisa Nastrini. Pentru a saluta pe reprezentanţii Acţiunii Catolice din Lecce, episcopul a adunat un grup de tineri cointeresaţi de cunoaşterea acestei realităţi bisericeşti, ocazie cu care tinerii au arătat un vădit interes pentru o colaborare viitoare în diferite proiecte promovate de cele două Biserici locale.

A avut loc o întâlnire şi la redacţia revistei "Bunul Sfat", fiind de faţă secretarul de redacţie, dl. Petru Ciobanu, ocazie cu care a avut loc un interesant schimb de experienţă, cu un dialog util ce a favorizat cunoaşterea reciprocă. S-a convenit ca pe viitor cele două redacţii să colaboreze în prezentarea parteneriatului care a început între cele două Biserici locale.

Conferirea ministerului lectoratului la Chişinău

În solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Neprihănit Zămislită, în cadrul Sf. Liturghii de seară, Preasfinţitul Anton Coşa a conferit ministerul lectoratului d-lui Edgar Vulpe în drumul său spre slujirea diaconală. Domnul Edgar Vulpe este director administrativ al Centrului Social-Pastoral "Casa Providenţei" colaborând cu pr. Capelan Medveş Daniel la buna desfăşurare a activităţii social-caritative din cadrul acestei instituţii a Bisericii. Este căsătorit, are 35 de ani şi 3 copiii. Din anul 2003 şi-a manifestat dorinţa de a sluji Bisericii în calitate de diacon permanent, începând şi studiile teologice necesare în cadrul Institutului Teologic din Lecce (Italia).

De specificat faptul că ministerul lectoratului este prima slujire instituită din Biserică şi are ca misiune vestirea Cuvântului Divin, fiind obligatorie pentru candidaţii la diaconat.

Să ne grăbim să iubim

Sub acest generic s-a desfăşurat la Chişinău,în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, întâlnirea zonală a persoanelor consacrate din regiunea centru a diecezei. "Să ne grăbim să iubim, pentru că viaţa este scurtă şi oamenii se duc repede" sunt versurile părintelui-poet polonez Jan Twardowschi care mai trăieşte în vârstă de 95 de ani.

La întâlnire au participat toate persoanele consacrate din Chişinău, Stăuceni, Orhei şi Creţoaia, urmând să fie organizate astfel de zile de reculegere şi în Regiunea de Nord şi Regiunea din stânga Nistrului.

Serghei Iaţco la Vatican

Prezent la Roma cu ocazia Congresului al X-lea al Mişcării creştine a muncitorilor,

Dl. Serghei Iaţco, director al Departamentului guvernamental pentru Culte al R. Moldova a fost primit de Mons. Giovanni Lajolo, Secretar pentru Relaţiile cu Statele, din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului, fiind prezent şi episcopul de Chişinău, Mons Anton Coşa.

În cadrul întrevederii, dl.Iaţco a reafirmat disponibilitatea autorităţilor moldovene de a colabora strâns cu structurile Bisericii Catolice din R.Moldova, atât în ce priveşte libertatea religioasă şi de expresie, cât şi social-caritativ.

La rândul său, Mons. Giovanni Lajolo a definit identitatea Bisericii Catolice prin cele trei aspecte ale misiunii sale, subliinind că în afară de cea cultuală există educaţia şi caritatea, în care se regăsesc principiile adevărului şi iubirii. A fost abordată cu un interes deosebit situaţia din stânga Nistrului şi implicaţiile ei atât pe plan social-politic, dar şi diplomatic şi religios.

Congresul al X-lea al Mişcării creştine a muncitorilor

Având o experienţă de 30 de ani, Mişcarea creştină a muncitorilor şi-a propus să devină un "sindicat" spiritual al muncitorilor, indiferent de categoria lor profesională, activând în favoarea drepturilor lor.

Anul acesta, din Moldova au participat Preasfinţitul Anton Coşa, episcopul de Chişinău, însoţit de dl. Serghei Iaţco, director al Departamentului guvernamental pentru Culte, precum şi episcopul de Bania Luka(Bosnia), Mons. Komarnica.