Colaborare cu Dieceza de Lecce

In baza relatiilor de apropiere dintre Dieceza de Lecce si cea de Chisinau si dintre Arhiepiscopul Francesco Cosmo Ruppi si Episcopul Anton Cosa, anul acesta patru preoti din Dieceza de Chisinau vor fi sustine activitatea pastorala si liturgica la Sanctuarul marian de la Roca Vechia din Dieceza de Lecce. Sanctuarul este situat pe malul marii Adriatice intr-unul din locurile cele mai pitoresti si mai frecventate de turisti. Roca Vechia este si un sit istoric foarte important care dateaza din perioada romana, iar sanctuarul marian a rezistat in secolul XVI prigoanei anticrestine purtate de turci.

CARITAS Moldova si doctrina sociala a Bisericii

In perioada 26 -28 iulie 2005 Parintele Diacon Peter Coates si Caritas Moldova,in colaborare cu CRS Moldova,organizeaza un seminar privind Doctrina Sociala Catolica sub genericul „Formarea continua a colaboratorilor sociali ai Bisericii”. In cadrul cursului de formare de trei zile sunt folosite materialele noului compendiu privind Doctrina Sociala Catolica, publicat de Vatican la 25 octombrie 2004 si care prezinta viziunea traditionala a Bisericii, si in acelasi timp improspatata, care traseaza linii clare privind comportamentul crestinului оn lumea moderna. Asteptam cu nerabdare traducerea romвna a acestui document. Seminarul organizat de Pr. D. Peter Coates provoaca ascultatorii si incearca sa raspunda la intrebari precum: ce spune DSC despre saracie, casatorie, eutanasie, pedeapsa capitala, drepturile omului si pacea internationala, despre drepturile muncitorilor si justitia оn lumea contemporana. Seminarul, desigur nu va putea sa ofere toate raspunsurile care-l preocupa pe un lucrator social al Bisericii, dar este un moment de comuniune intre diferitele organizatii caritative din Dieceza de Chisinau – Caritas Moldova, Casa Providentei, CRS Moldova, Proiectul Tuberculoza in Penitenciare, precum si Agapis (Organizatia de Caritate a Mitropoliei Moldovei). Un seminar similar va fi organizat in luna septembrie pentru colaboratorii de limba rusa. In total la acest curs vor participa circa 50 de persoane.

Vizita unei delegatii a fratilor franciscani

Parintele Provincial Ioan Ciuraru din Romania l-a insotit pe Parintele Provincial de Toscana, P. Antonio Di Marcantonio in comunitatea din Riscani unde au dorit sa se informeze despre activitatea fratilor, despre problemele curente ale lor si despre perspectivele de dezvoltare a comunitatii prin construirea unei Biserici si a unui Convent. Venind la Chisinau au dorit sa-l intilneasca pe Episcop pentru a primi binecuvintarea sa in planurile lor de viitor impartasite episcopului si pentru a gasi impreuna calea cea mai propice de a le realiza. Reamintim ca activitatea pastorala a fratilor franciscani inceputa anul trecut se desfasoara in cele doua comunitati din Rascani si Cupcini.

Vizita secretarului Conferinţei Episcopale Maghiare

Un alt oaspete apropiat care ne-a vizitat aceste zile Dieceza a fost Preasfinţia Sa, Dr. Veres Andras, Secretar al Conferinţei Episcopale Maghiare. Împreună cu Preasfinţitul Anton Coşa, Episcopul Andras a vizitat parohiile din Creţoaia, Raşcov şi Râbniţa precum şi biserica catolică din Orhei, fiind profund entuziasmat de cele văzute. De asemenea, episcopul maghiar a fost prezent si la hramul de la Petropavloca unde a rostit un gand plin de incurajare si speranta pentru comunitatea de acolo.Zilele care au urmat, oaspetele a vizitat impreuna cu episcopul Cosa mai multe comunitati catolice din Dieceza de Iasi. Trebuie adăgat de asemenea, că Episcopul Veres Andras a fost consacrat ca episcop împreună cu Preasfinţitul Coşa, de către Papa de pioasă amintire Ioan Paul al II-lea.