Vacanta copiilor la Vadul lui Voda
In perioada 19-28 iunie printr-un proiect diecezan in colaborare cu Parohiile din Dieceza de chisinau si Caritas Moldova, a fost posibila organizarea unei vacante in statiunea Vadul lui Voda de pe malul Nistrului. Sub coordonarea pr Jacek Puk, paroh de Balti si pr. Stanislaw Cucharec, paroh de Chisinau, 250 de copii din toate parohiile Diecezei s-au bucurat de frumusetea unei vacante in care au invatat si sa joace,sau sa desfasoare actiuni recreative si recreative, dar si sa se roage si sa se gandeasca la prezenta lui Dumnezeu in viata lor.
Zilele Episcopiei Romano-Catolice de Iasi
In perioada 26-29 iunie 2004 Episcopul de Chisinau, Anton Cosa, a participat la ceremoniile prilejuite de Sarbatorirea a 120 de ani de la infiintarea Diecezei de Iasi. In comunicatul de persa al Episcopiei de Iasi, se mentioneaza printre altele ca "trecutul Bisericii noastre reprezinta fundamentul binecuvantat si providential pe care s-a cladit si continua sa fie desavarsita opera de evanghelizare a poporului crestin, care s-a inscris si se inscrie in familia credinciosilor catolici de pe meleagurile frumoase ale Moldovei si Bucovinei.Faptele inaintasilor nostri, curajul si marturia lor ne onoreaza si ne obliga. Fara ei nu am fi avut si nici nu am avea astazi atatea motive de bucurie si de speranta."
La randul sau, Episcopul Anton Cosa a multumit pentru invitatia la aceste manifestari, adaugand ca totusi nu se simte invitat, simtindu-se acasa, intr-o Dieceza cu care Biserica din R. Moldova a avut o istorie comuna timp de 20 de ani, sub pastorirea episcopului Mihai Robu. In acesti 20 de ani, s-au pregatit pentru drumul marturisirii credintei o generatie eroica de credinciosi care nu au pregetat nimic in a da marturie despre Cristos in anii negri ai comunismului sovietic. Episcopul a mai adauat si relatiile fraterne de comuniune care leaga acum cele doua dieceze, aducand multumirile si recunostiinta sa pentru atati preoti si surori care au venit in Dieceya de Chisinau pentru a lucra aici in via Domnului.
Comunitatea greco-catolica din Chisinau
De aproximativ 2 luni, comunitatea greco-catolica din Chisinau are un preot care se ingrijeste in mod periodic de pastoratia sa. Pr. Roman Popravka preot care activeaza in Odessa si se ocupa de pastoratia marinarilor in mod special in cadrul organizatiei Stella Maris, vine in fiecare luna pentru a celebra Sf. Liturghii in rit greco-catolic, in virtutea decretului de numire ca responsabil cu pastoratia credinciosilor de rit greco catolic din Dieceza de Chisinau. Sf. Liturghii sunt celebrate in limbile ucrainiana, rusa, fiind recitate si parti in limba romana. Comunitatea greco catolica din Chisinau numara deocamdata 20 de persoane.
Preasfanta Inima a lui Isus - hram la Stauceni
Vineri, 18 iunie in Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus a avut loc Sarbatoarea Hramului Bisericii din Stauceni. Veniti impreuna cu mai multe grupuri de pelerini, la Liturghia celebrata de Preasfintitul Anton Cosa au fost prezenti mai multi preoti din Dieceza, impreuna cu o insemnata multime de credinciosi. Printre ei s-au numarat si membri ai Corpului Diplomatic, dl. Zickerick Michael, Ambasador al Germaniei la Chisinau, d-na Regina Lochner, secretar I al Ambasadei Germaniei, dar si dl. Serghei Iatco directorul Departamentului de Stat pentru Culte,impreuna cu Primarul localitatii Stauceni.
Sarbatoarea, organizata de catre Pr. Klaus si Pr. Vivian care lucreaza in aceasta comunitate la care s-a alaturat Pr.Alberto care a tinut si omilia, toti facand parte din Congregatia Parintilor Verbiti, a dorit sa fie o mica stralucire a devotiunii speciale pe care credinciosii din Moldova o au fata de Preasfinta Inima a lui Isus, precum si un indemn pentru toti participanti la a trai intr-un nou spatiu: acela al caritatii care isi are radacina in darul neasemuit al Rascumpararii facut omului de catre Dumnezeu prin daruirea sa totala pe altarul de jertfa.
Dialog interreligios la Chisinau
In perioada 4-5 iunie sub Egida Secretariatului General al Consiliului Europei, a avut loc la Chisinau o masa rotunda cu o larga participare internationala, cu tema "Promovarea Dialogului Inter-religios ca modalitate de reconciliere, rezolvare a conflictelor si consolidarea democratiei in Europa de Sud-Est: cazul Republicii Moldova". Din partea Diecezei Romano-Catolice de Chisinau, alaturi de reprezentantii Mitropoliei Moldovei, mitropolitul Vladimir si al Mitropoliei Basarabiei, mitropolitul Petru, a participat mons.Benone Farcas, Vicar General, care in cuvantul sau din Sesiunea de incheiere a subliniat importanta Dialogului inter-religios ca modalitate de reconciliere, consolidare a democratiei si protectie a comunitatilor religioase mici.