RENOVABIS - realizări şi perspective de colaborare
Zilele trecute a vizitat dieceza noastră dl. Markus Leimbach din partea Organizaţiei Renovabis de ajutorare a oamenilor aflaţi în nevoi din Europa centrală şi de est. Renovabis a demarat câteva proiecte importante în Dieceza de Chişinău. În acest sens, vizita dl. Markus Leimbach a avut ca scop şi evaluarea acestor proiecte, el vizitând bisericile aflate în construcţie din Tiraspol, Creţoaia sau Bălţi, viitoarea casă a surorilor din Bender, precum şi alte proiecte deja finalizate cum ar fi de exemplu biserica din Petropavloca. În cadrul întâlnirilor cu Preasfinţitul Anton Coşa, cu preoţii sau persoanele implicate în realizarea acestor proiecte au fost trasate şi linii de perspectivă pentru o colaborare viitoare
Bine te-ai întors, Don Cesare!
După trei luni de încercare, am putut să-i spunem zilele trecute această urare iubitului nostru Don Cesare. Inima sa mare pusă în slujirea celor săraci şi defavorizaţi a avut parte de bucuria reîntâlnirii cu cei dragi din Moldova, care l-au susţinut şi au stat alături mereu în momentele de încercare în care s-a aflat în tot acest timp.
Toţi cei apropiaţi l-au întâmpinat la aeroportul din Chişinău, alături de Episcopul Anton Coşa de care-l leagă o strânsă prietenie şi o frumoasă colaborare în favoare celor mai săraci. De asemenea au fost prezenţi surorile saleziene împreună cu toţi copii din Centrul de zi al Fundaţiei "Regina Pacis", colaboratorii fundaţiei şi alţi prieteni şi apropiaţi. Mica sărbătoare a continuat la Casa Surorilor Salesiene, dar şi la Centrul Social-Pastoral "Casa Providenţei", unde cu ajutorul său a fost dată în folosinţă o mică brutărie pentru Cantinele Sociale ale Centrului şi Fundaţiei "Regina Pacis".
Lansarea primului număr al revistei istorice Analecta Catholica
Vineri 17 iunie la Muzeul Naţional de istorie, în cadrul Simpozionului Internaţional "Dinastia Movileştilor - interferenţe politice şi culturale ale elitelor din Europa Centrală şi de Est, a avut loc lansarea primului număr al revistei istorice „ Analecta Catholica”.
Născută din iniţiativa Episcopiei Romano-Catolice de Chişinău, această revistă istorică se vrea a fi un instrument specific de comunicare istorică la nivel academic ce îşi propune să ofere unui public larg de cititori informaţii despre sine şi despre propria sa istorie. Proiectul a fost realizat sub coordonarea D-nei Nelea Saganova, cercetător şi arhivar al Episcopiei Romano-Catolice, iar la lansare au mai participat alături de Preasfinţitul Anton Coşa şi mons. Benone Farcaş din partea Episcopiei Catolice de Chişinău, o seamă de personalităţi ale lumii ştiinţifice şi culturale din R. Moldova şi din străinătate ca Demir Dragnev, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, E.S. Marciniak Piotr, ambasadorul Poloniei la Chişinău şi alţii.
Reculegere spirituală
Marţi şi miercuri, 14-15 iunie 14 surori din Congregaţia "Slujitoarele lui Cristos Marele Preot" venite din România s-au alăturat celor 3 surori care lucrează în Palatul episcopal din Chişinău pentru a participa împreună la câteva momente de reculegere spirituală. Surorile au fost însoţite de Pr. Cristinel Fodor, Spiritualul Seminarului din Iaşi care a ţinut şi meditaţiile, precum şi de Pr. Carmil Gherghel şi Pr. Farcaş Anton din Dieceza de Iaşi. De asemenea, în cele două zile petrecute la Chişinău, suorile au vizitat câteva din obiective de caritate ale Bisericii Catolice din Chişinău, printre care şi Centrul Social-Pastoral "Casa Providenţei".
La mulţi ani Preasfinţite!
Luni, 13 iunie, în sărbătoarea Sf. Anton de Padova, Episcopul Anton Coşa şi-a sărbătorit Patronul numelui, celebrând o Sf. Liturghie alături de alţi preoţi din Chişinău şi din apropiere. Atât în cuvântul de introducere, cât şi în predica sa, Preasfinţitul a subliniat că datoria noastră a fiecăruia este de a descoperi şi cultiva în noi chemarea la sfinţenie, care este posibilă pentru fiecare dintre noi. Îi urăm încă o dată Episcopului nostru "Să ne trăiţi întru mulţi ani Preasfinţite!".
Caritas Moldova – proiecte noi
2005 este un nou început pentru organizaţia noastră pentru simplul fapt că anul acest am început un să lucrăm în baza planului strategic de trei ani. Planul strategic este împărţit in trei ani de planificare operaţională. Astfel pentru 2005 au fost planificate 61 de proiecte în cele 11 filiale teritoriale. La ora actuală deja 77% din planul operaţional 2005 este negociat cu donatorii.
Recent a avut loc vizita de lucru a colegilor de la Caritas Elveţia. În cursul acestei vizite grupul de lucru compus din trei persoane din Caritas Elveţia si patru din Caritas Moldova au vizitat mai multe localităţi din Moldova. Prima localitate a fost satul Napadova, Floreşti, necesitând patru ore pe drum de ţară pentru a ajunge acolo. În acest sat Caritas va construi o cantină nou, donată cu echipament nou pentru bucătăria Orfelinatului ce întreţine 180 de copii. Următoare oprire a fost satul Vîsoca, Soroca. Aici am decis reparaţia băilor şi a spălătoriei Orfelinatului pentru Copii cu handicap mintal. Caritas Elveţia împreună cu Biroul de Cooperare al Elveţiei din Chisinau (Guvernul Elveţiei) realizează alte două proiecte umanitare în Moldova – reparaţia băilor penitenciarului pentru femei din Rusca, Hînceşti, şi reparaţia cantinei şi bucătăriei Orfelinatului din Ungheni, care educă 333 de copii normali.
Şi tot cu bunăvoinţa partenerilor locali şi a donaţiei personale a D-lui Michael Feit din Caritas Luxemburg au fost procurate recent jucării pentru centrele de zi pentru copii defavorizaţi din parohiile Bălţi, Bender şi Rîbniţa.
Mulţumim Prieteni!
Deschiderea Casei Betania
Sâmbătă, 4 iunie în Catedrala din Chişinău a avut loc Sf. Liturghia de sfinţire a Casei şi Capelei Surorilor lui Isus Euharisticul, apoi a urmat ritualul specific de sfinţire a casei, într-un an în care se aniversează 30 de ani de prezenţă continuă a surorilor euharistice în Biserica noastră.
Asemenea Casei Mariei, Martei şi a lui Lazăr din Betania în care Isus găsea un loc de odihnă şi linişte, Casa Betania este deschisă tuturor acelora care caută un moment de odihnă spirituală. Astfel, vor fi organizate aici exerciţii spirituale, zile de rugăciune şi reculegere, momente de Lectio Divina prin meditarea Cuvântului Domnului. Congregaţia Surorilor lui Isus Euharistic a fost fondată de Pr. iezuit Francis Masilionis în Lituania, în 1947. Carisma Congregaţiei Surorilor lui Isus Euharistic constă în dragoste plină de umilinţă după exemplul Lui Isus Euharistic, iar rugăciunea şi viaţa în comunitate reprezintă izvorul din care provine forţa acestei iubiri. În perioada grea a prigoanei comuniste, la chemarea preotului care lucra atunci în Moldova, şi-a început activitatea prima soră din cadrul aceste congregaţii, mai precis în 1975. Actualmente în Chişinău activează 3 surori din Congregaţia Surorilor lui Isus Euharisticul, iar misiunea lor constă în catehizare, şi colaborarea cu Organizaţia Concordia în privinţa îngrijirii spirituale a copiilor care trăiesc pe stradă, îngrijirea fetelor sărace şi orfane, formarea creştină a familiilor.
Sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus la Stăuceni şi Râbniţa
Vineri, 3 iunie, în solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus la Stăuceni şi Râbniţa au avut loc momente deosebite de trăire spirituală. Hramul bisericii din Stăuceni a adunat în rugăciune şi la celebrarea sf. Liturghii nu doar pe preoţii, surorile şi credincioşii din comunitate, dar mulţi alţi oaspeţi veniţi din celelalte parohii din dieceză, dar şi din România (pr. Gianfranco Maronesse) precum şi alţi oaspeţi din Germania. Sf. Liturghie de hram a fost celebrată de Preasfinţitul Anton Coşa care în introducere, după ce a salutat poporul, a invitat la unire în rugăciune cu Fraţii dehonieni, în ziua sărbătorii congregaţiei lor. Predica părintelui Damian Alucăcesei a mişcat inimile prin invitaţia de a aprofunda iubirea divină care se revarsă din Inima preasfântă a lui Isus şi datoria noastră de a răspunde cu inima plină de bucurie la iniţiativele divine. Dintre oficialităţi au fost prezenţi Jan Sroka consulul Poloniei, dl. Serghei Iaţco, directorul Serviciului de Stat pentru Culte şi dl Ion Dragomir, primarul localităţii. De asemenea a fost prezentă Sr.Maria Chiara superiooară regională a Congregaţiei Slujitoarelor Duhului Sfânt.
În aceiaşi zi, la Ribnita, în faţa Parintelui Zbigniew Bogacz, Consilier General, fost Provincial in Polonia, s-a adunat întreaga comunitate a fraţilor dehoniani din Moldova pentru a celebra solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus şi ziua Congregatiei lor.