Noul Vicar General al Diecezei de Chisinau
Printr-un decret dat la Chisinau la 30.05.2004, in Sarbatoarea Coborarii Duhului Sfant, Mons. Benone Farcas care a petrecut ultimii ani studiind Dreptul Canonic la Universitatea Catolica din Washington a fost numit Vicar General al Diecezei de Chisinau, oficiu indeplinit timp de 4 ani de Mons. Alexander Suchan care a ales sa-si exercite ministerul sacerdotal intr-o alta dieceza.
Decretul de numire mai cuprinde si preluarea oficiilor de Cancelar si Vicar Judecatoresc al Diecezei de Chisinau. Vicarul General este inzestrat cu putere ordinara in conformitate cu legile Bisericii si il ajuta pe Episcop la conducerea intregii Dieceze.
Mons. Benone Farcas a fost hirotonit preot al Diecezei de Iasi in 1989, indeplinind timp de 4 ani oficiul de vicar in Parohia Piatra Neamt, fiind transferat apoi in Dieceza de Chisinau unde a indeplinit timp de 4 ani oficiile de cancelar al Curiei, si paroh (la Cretoaia si Chisinau). In perioada 1998-2004 a frecventat cursurile Universitatii Catolice din Washington. In anul 2003 a fost numit capelan al Sf. Parinte.
22 mai - Hramul Bisericii - Catedrale "Providenta Divina" din Chisinau
Sambata 22 mai in Chisinau a avut loc sarbatoarea hramului Catedralei "Providenta Divina". Liturghia Pontificala de la ora 12.00 celebrata de Preasfintitul Anton Cosa, episcop de Chisinau impreuna cu preotii din Dieceza si alti invitati, a fost precedata de un spectacol artistic organizat in cadrul manifestarilor culturale "Primavara Poloneza in Moldova". Omilia a fost tinuta de pr. Alfred Weiss, presedintele Caritas Moldova si director Kolping Austria, si a avut ca tematica actiunea Providentei Divine in viata crestinului constient si responsabil. La cei 163 de ani de la inceperea construirii sale, si 99 de ani de la prima sa consacrare, astazi restaurata, Catedrala "Providenta Divina" se prezinta zvelta si tanara, simbol al puterii spirituale si sperantei al unei Bisericii mereu tinere, in ciuda tuturor greutatilor prin care a trecut Biserica din Moldova. Printre personalitatile prezente la aceasta sarbatoare s-au numarat dl Piotr Marciniak, ambasadorul Poloniei, dl. Bernard Whiteside, ambasadorul Marii Britanii, dl Edgardo Ruggiero, reprezentantul Fondului Monetar International, dna Regina Lochner, secretar I al Ambasadei Germaniei, precum si o delegatie de parlamentari ai Seimului Polonezi.
Superiorul general al Misionarilor verbiti in Moldova
Zilele trecute au sosit la Chisinau cativa oaspeti din cadrul Congregatiei Misionarilor Cuvantului Divin, fiind condusi de Superiorul general pr.Antonio Pernia, Economul general pr.Rudolf Bernhard si Pr. Provincial Joseph Hollweck. Congregatia Misionarilor Cuvantului Divin a fost infiintata de Sf. Arnold Janssen si activeaza in 70 de tari de pe tot globul si numara aproape 6000 de membri. Misionarii Cuvantului Divin sunt prezenti si in Moldova prin Pr. Klaus Kniffki (1996) si Pr Vivian (2003), in Comunitatea de la Stauceni.Dupa ce in cursul zilei de sambata au fost primiti de catre Episcopul nostru in audienta, duminica, 9 mai 2004, la Stauceni, a avut loc o Sf. Liturghie la care a participat si Preasfintitul Anton Cosa, impreuna cu oaspetii. In cadrul Sf. Liturghii Preasfintitul s-a rugat si a adus multumiri pentru prezenta Printilor Verbiti in Moldova. La randul sau, Pr. Antonio Pernia a subliniat in cuvantul sau universalitatea carismei misionare a Congregatiei, multumind pentru posibilitatea de activa si in aceasta frumoasa tara.
Miscarea Reinnoirea in Duh - prezente moldave
Trei dintre tinerii seminarişti, Vasile Cohanovschi, Ion Reveneală şi Victor Levodeanschi, împreună cu pr. Daniel Medveş, coordonatorul şi responsabilul lor, au avut bucuria de a participa la cea de-a XXVII-a convocare naţională a Mişcării „Rinovamento nello Spirito Santo”, ce s-a desfăşurat la Rimini în Italia, între 29 aprilie – 2 mai ac. Reveniţi acasă dânşii au avut amabilitatea să ne împărtăşească experienţa nouă trăită în mijlocul celor 25000 de participanţi, printre care alături de numeroşi laici, s-au găsit şi persoane consacrate, preoţi, episcopi ba chiar şi cardinali. Părintele Daniel povesteşte: „în cadrul întâlnirilor acestei mişcări prevalează muzica, uneori chiar şi dansul. Orchestrele şi corurile acestei mişcări sunt deosebit de bine pregătite astfel încât ele execută cântecele religioase în cele mai diferite ritmuri şi expresii. Pentru un neavizat ar putea să pară puţin straniu modul lor de a se ruga, totuşi lucrul cel mai important este că ei se roagă din inimă. Este impresionantă rugăciunea lor. Spiritualitatea lor specifică constă în invocarea Duhului Sfânt. Au fost prezenţi şi personalităţi din alte Biserici şi comunităţi eccleziale. După această întâlnire, delegaţia noastră a avut posibilitatea să facă cunoştinţă cu renumitele monumente şi biserici ale Romei" .
Impresii ale tinerilor:
„Pentru mine a fost o experienţă unică. Cînd vezi 25000 de oameni care se roagă împreună şi îi oferă lui Dumnezeu necazurile şi problemele lor, cu atâta credinţă şi speranţă, nu poţi să fii indiferent. Am fost întărit în credinţa şi vocaţia mea. Sper cu ajutorul puterii Duhului Sfânt să pot cunoaşte mai bine drumul meu. (Vasile).
„Nu numai că mi-am întărit credinţa dar m-am întors din Italia cu o nouă experienţă. Mă bucur că am cunoscut şi un alt mod în care îşi trăiesc credinţa oameni dintr-o altă parte a lumii” (Victor)
„După toate evenimentele pe care trăit la Rimini am rămas practic fascinat. M-a impresionat de exemplu, o persoană, care deşi era în vârstă îşi exprima credinţa sa printr-o bucurie de nedescris. Vrând - nevrând erai cucerit de această atmosferă care te copleşea în toată fiinţa” (Ion).
Episcopul Anton Cosa la Intalnirea tinerilor din Dieceza de Iasi (Romania)
Duminica, 2 mai, Episcopul Anton Cosa a participat cu o mica delegatie la Intalnirea Tinerilor din Dieceza de Iasi (Romania). Intalnirea de anul acesta s-a desfasurat in curtea Catedralei din Iasi si au participat aproximativ 5000 de tineri din 114 parohii din Dieceza de Iasi, din diecezele de Cluj si Blaj, precum si o mica delegatie din Moldova, condusa de episcop Anton Cosa.
Multimea de tineri a participat plina de entuziasm si multa bucurie la Sf. Liturghie pontificala condusa de episcopul Petru Gherghel. Au mai concelebrat Excelenţa sa Jean-Claude Périsset, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, ÎPS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, episcopul auxiliar de Iasi Aurel Percă. precum si aproape 70 de preoti veniţi la Iaşi împreună cu grupurile de tineri. În faţa altarului special amenajat pentru celebrare a fost aşezată crucea tinerilor. Este o cruce de dimensiuni mari păstrată timp de un an de parohia care găzduieşte această celebrare.
Dupa Liturghie a urmat un program artistic-cultural, intalnirea incheindu-se cu recitarea comunitara a Orei medii. Ce a surprins in mod placut a fost entuziasmul si daruirea tuturor grupurilor de tineri care au hotarat sa se intalneasca sub steagul lui Cristos Inviat, pentru a cauta in viata lor ceea ce este mai esential pentru mantuire: crucea.
În cuvantul sau catre tineri adunati in piata Catedralei, episcopul Anton Cosa a transmis salutul si solidaritatea tinerilor de peste Prut in aceeasi credinta, speranta si iubire. Preasfintitul Anton Cosa si-a exprimat speranta in pastrarea acelor poduri spirituale solide care au legat intotdeauna cele doua dieceze de Iaşi si Chisinau, amintind astfel memoria primului paroh si decan de Chisinau devenit ulterior administrator apostolic de Iasi, Episcop Marcu Glasser.
Premiu
Pr. Klaus Kniffki SVD a fost distins cu un premiu special acordat de Ambasada Germaniei la Chisinau tuturor personalitatilor care s-au distins in favorizarea si dezvoltarea relatiilor moldo-germane. Premiul evidentiaza eforturile depuse de pr Klaus mai ales in plan social.
Pr. Klaus este din 1996 paroh de Stauceni, inca de la inceputurile acestei comunitati de care se ingrijeste spiritual si social, dansul fiind si sufletul Statiei sociale care functioneaza alaturi de Biserica. Desi Biserica nu acorda distinctii, (cea mai mare distinctie cu care ne copleseste Dumnezeu fiind chiar Providenta Sa divina), un astfel de premiu constitue in fapt o recunoastere a activitatii neobosite a Bisericii Catolice in construirea unei societati stabile social-cultural dar mai ales spiritual in R. Moldova.