Întâlnirea trimestrială a persoanelor consacrate
“Sensul vieţii consacrate în lumea de azi” - a fost tema întâlnirii trimestriale a persoanelor consacrate care a avut loc joi, 28 octombrie, la Râbniţa. La întâlnirea la care au participat 35 de călugări şi călugăriţe din toate congregaţiile din Dieceză, a conferenţiat fr. Juan Barrera din Congregaţia Fraţii Şcolilor Creştine (România), cu o tematică inspirată din cartea „Călugăriţa şi ursul” a Pr. Timothy Radcliffe despre necesitatea de a da mărturie veritabilă în lumea de azi.
”Ceea ce face ca viaţa călugărească să fie frumoasă este faptul că ea e trăită în comuniune; ceea ce o face dificilă, este tot pentru că este trăită în comuniune” a mai spus fr. Juan.
Trei ani de la înfiinţarea Episcopiei de Chişinău
Miercuri 27 octombrie s-au împlinit trei ani de la crearea Episcopiei de Chişinău. Pentru a celebra acest frumos aniversar Episcopul Anton Coşa a celebrat o Sf. Liturghie pontificală alături de Mons. Benone Farcaş, vicar general, preoţii, surorile şi credincioşii din Chişinău. În cadrul predicii sale, episcopul Anton Coşa a subliniat importanţa misiunii fiecăruia de a da mărturie bună în ceea ce priveşte propria identitate de creştin catolic.
De amintit că la data de 27 octombrie 2001 Administratura Apostolică de Moldova a fost ridicată la rangul şi demnitatea de dieceză având episcop propriu. La 20 august 2002 Guvernul Republicii Moldova printr-un ordin a aprobat modificările şi completările operate în Statutul Administraturii Apostolice din Republica Moldova şi a recunoscut oficial Episcopia Romano-Catolică de Chişinău.
Crearea Episcopiei de Chişinău reprezintă pentru Biserica Catolică din Moldova o nouă etapă în dezvoltarea ei, văzută ca o creştere firească într-o continuitate istorică. Această schimbare mai înseamnă dobândirea unei certe maturităţi, a unei capacităţi sporite şi de promovare a activităţilor apostolice; au sporit obligaţiile şi responsabilităţile. În prezent Episcopia de Chişinău cuprinde 11 parohii, 9 filiale, 20 000 de credincioşi. Activitatea pastorală în parohii este asigurată de către cei 24 preoţi, din care 11 sunt călugări. În parohiile din cadrul Diecezei activează 35 de călugăriţe, care se ocupă de catehizare, educaţia copiilor şi tinerilor, activităţi sociale.
Exerciţii Spirituale
În perioada 20 -22 octombrie la Stăuceni au avut loc exerciţii spirituale având ca temă Euharistia, la care au participat 23 de surori din Congregaţia Surorilor Slujitoare ale Preasfintei Fecioare Maria Neprihănit Zămislită din Ucraina şi Moldova.
A conferenţiat Pr. Tadeusz Rostworowski S.J., Sora Superioară Cristina Crowiak a adresat surorilor îndemnul de a privi Euharistia ca "semnul unirii şi spiritualitatea unirii, ochii sufletului spre Sf. Treime, na eliberează de teamă şi face loc în sine pentru alţii". Vineri 22 octombrie episcopul de Chişinău, Anton Coşa împreună cu Mons. Benone Farcaş au celebrat Sf. Liturghie la Stăuceni.
Consiliere pe probleme media
În perioada 19-23 octombrie Oficiul Diecezan de comunicaţii a avut-o ca oaspete pe d-na Sophie Jannusch, expert în probleme media din partea Catholic Media Council pentru Europa de est şi statele CSI. Catholic Media Council este un oficiu de studii, cercetare şi consiliere în domeniul comunicaţiilor şi media. D-na Sophie Jannusch a venit în Moldova îndeosebi pentru evaluarea proiectelor în domeniul comunicaţiilor şi media, în numele agenţiilor care asigură funcţionabilitatea Oficiului Diecezan pentru Comunicaţii. În cadrul întrevederilor cu coordonatorii şi redactorii acestui Oficiu, s-au avut în vedere optimizarea comunicabilităţii între cele trei redacţii (Centru, Nord şi Transnistria), cât şi restructurarea redacţiei Bunul Sfat la nivel de infrastructură şi de concepţie. Au fost vizitate subredacţiile din Râşcani (părinţii franciscani) şi Sloboda-Raşcov (pr. Dmitrii). De asemenea s-au elaborat noi strategii de dezvoltare a Oficiului, inclusiv prin organizarea unor traning-uri de calificare profesională a celor care activează în cadrul ODC.
Asociaţia „OAZA – Oraş deschis ” în vizită la Chişinău
O delegaţie a Asociaţiei „Oaza – Oraş deschis ” din localitatea siciliană Troina, condusă de către domnul Salvatore Martinez, a vizitat Episcopia noastră la invitaţia episcopului Anton Coşa. Scopul principal al vizitei a fost acela de a lua cunoştinţă cu realităţile noastre şi de a purta un dialog cu reprezentanţii Guvernului în perspectiva implementării unui proiect social „Oază - Oraş deschis” în Republica Moldova.
Asociaţia italiană s-a născut în anul 1951 la Troina prin strădaniile părintelui Luigi Ferlauto şi a avut de la început scopul de a ajuta persoanele cele mai nevoiaşe, îndeosebi persoanele cu handicap. Sufletul acestei opere de caritate a fost voluntariatul, format din oameni cu posibilităţi şi în acelaşi timp oameni de credinţă. După mai bine de 50 de ani de activitate Asociaţia a dat naştere în pământul ars al Siciliei, unei lumi incredibile în care persoanele cu handicap se simt respectate, au de toate şi mai ales sunt iubite. Toţi cei care vin în această oază ştiu că în „Oază – Oraş deschis ”fiecare este cineva care trebuie să fie iubit".
17 octombrie - Ziua Mondială a Misiunilor
Duminică, 17 octombrie cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor, comunitatea din Creţoaia a dorit să celebreze acest eveniment într-un cadru misionar, şi alături de cei care au primit mandatul misionar ad gentes. Atât la Sf. Liturghie, cât şi la cateheza misionară care i-a urmat, au fost prezenţi în mijlocul comunităţii Sr. Leodenira Fernandes din Congregaţia Surorilor Salesiene, originară din Brazilia şi care a desfăşurat o misiune de 12 ani în Rwanda, Sr. Maria Tolledo din Congregaţia Surorilor Baptestine (Bălţi), originară din Filipine, Pr. Vivian din Congregaţia Misionarilor verbiţi (Stăuceni), originar din India, Santo şi Dany Chines din cadrul Rinnovamento nello Spirito care au desfăşurat activitate misionară în Taiwan (China).
Mărturiile propriilor experienţe misionare, în timpul Omeliei şi după Sf. Liturghie, în timpul catehezei misionare, au făcut ca mulţi dintre credincioşi să se întrebe despre obligaţia fiecăruia dintre noi de a trăi o viaţă creştină misionară, aceasta fiind unul din atributele Bisericii. Un moment deosebit din cadrul Liturghiei a fost şi în timpul Ofertoriului, când fiecare misionar a purtat la altar un simbol al prezenţei sale misionare. Cateheza misionară de după Sf. Liturghie s-a desfăşurat într-un cadru destins, mărturiile fiecăruia fiind întregite de un film şi fotografii despre activitatea misionară.
Sf. Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat, Patroana Diecezei de Chişinău
Ciclul sărbătorilor prilejuite de hramurile bisericilor din Dieceză s-a încheiat pentru acest an cu sărbătoarea Sf. Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, Patroana Diecezei de Chişinău. La Sf. Liturghie Pontificală celebrată cu mult fast şi devoţiune de Episcopul de Chişinău, Mons. Anton Coşa, împreună cu toţi preoţii din din Dieceză, au mai participat Mons. Cesare Lodeserto, Preşedintele Fundaţiei "Regina Pacis" care a ţinut şi omelia, pr. Alfred Weiss, Preşedinte "Caritas Moldova", economul provincial al Congregaţiei preoţilor dehoniani în Polonia pr. Koziol Zdyislaw şi pr. Slawomir Firganek econom din casa provincială a preoţilor dehoniani din Varşovia. Din partea autorităţilor de stat a asistat la sărbătoare dl.Serghei Iaţko, directorul Serviciului de Stat pentru Culte, mai multe surori din diferite congegaţii din Dieceză, un mare număr de credincioşi. În predica sa, Mons. Cesare Lodeserto a evidenţiat printre altele că "Toată credinţa naşte în Maria dintr-un banchet nupţial, din bucuria ei de a indica în Isus unica siguranţă într-o lume de nelinişti şi suferinţe. Şi noi oameni umili ai credinţei, vrem să trăim în bucuria acestei invitaţii a Mariei ca să ieşim pe străzile Moldovei şi să slujim oamenilor. Să ne ajute Maica Bunului Sfat să scriem şi noi pagini minunate din Evanghelia Carităţii". Sf. Liturghie s-a terminat cu Adoraţia Euharistică şi o mică procesiune cu Sf. Sacrament în jurul Catedralei. Aici puteţi vedea un colaj foto cu imagini de la eveniment.
Hram la Stârcea
Vineri, 8 octombrie, în sărbătoarea Sf. Fecioare Maria, Regina Sf. Rozariu, a avut loc sărbătoarea de Hram a Bisericii din Stârcea. Sf. Liturghie solemnă a fost celebrată de Mons. Farcaş Benone, vicar general, preoţii din Bălţi, Râbniţa, Chişinău, preoţii franciscani de la Râşcani, Creţoaia, Stăuceni, Grigorauca, un număr mare de credincioşi. Au venit şi pelerini din Bălţi şi Râşcani. Liturghia s-a celebrat într-o atmosferă de profundă devoţiune faţă de Patroana acestei Parohii, Sf. Fecioare Maria, Regina Sf. Rozariu, ea fiind precedată de rugăciunea sf. Rozariu şi terminându-se cu Litania lauretană. În frumoasa sa predică, Pr. Damian Alucăcesei OFM, a subliniat importanţa rugăciunii Rozariului în contextul unei vieţii de credinţă trăite în libertatea Evanghelie, aşa cum Sf. Fecioară Maria a contemplat Misterul Mântuirii meditând toate în inima ei.
Datorită faptului că puterea sovietică a închis capela construită în 1930, credincioşii au început să se adune în secret, întîi acasă, iar mai tîrziu au amenajat o capelă în casa lui I. Iablonschii. Parohia a fost înregistrată în anul 1989, iar la 07 octombrie 1990, biserica terminată după 50 de ani, a fost sfinţită de episcopul Rigăi, Mons. Niuksh.
In anul 1995 prin decretul Administratului Apostolic A. Cosa in satul Stircea a fost înfiintata o parohie independenta cu sărbătoarea hramului in cinstea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului. Filialele parohiei fiind Riscani si Ocnita. În anul 1997 în parohie erau înregistraţi 128 de credincioşi, iar în prezent numărul lor constituie 350.
O nouă congregaţie în Dieceză
Marţi, 5 octombrie, ac. au sosit în R. Moldova surorile Congregaţia lui Isus, care după ce şi-au exprimat dorinţa de a activa în cadrul Diecezei de Chişinău, de comun acord cu Preasfinţitul Anton Coşa, s-au angajat să iniţieze un proiect social în Cupcini. Cele două surori destinate pentru acest proiect, Sr. Varvara Acatrinei şi Sr. Şerban Lavinia, au fost însoţite de către Sr. Ecaterina Ciobanu, superioara provinciei din România şi de Sr Chelariu Teresita asistentă provincială. Într-o primă perioadă ele se vor afla la Chişinău şi vor începe studierea limbii ruse urmând ca îndată ce va fi posibil ele să se mute la Cupcini. Carisma Surorilor lui Isus cuprinde îndeosebi activităţi din sfera educaţională dar şi socială, în funcţie de necesităţile existente în fiecare Dieceză.
Congregaţia lui Isus a fost înfiinţată de Maria Ward şi trăieşte spiritualitatea Sf. Ignaţiu de Loyola. La început Congregaţia era numită Institutul „Beatae Mariae Virginis”. În Germania ele sunt cunoscute sub denumirea de damele engleze. Astăzi Congregaţia numără peste 2800 de surori în toate cele 5 continente. În Europa mai sunt prezente în Italia, Germania, Anglia, Ungaria, Cehia Slovacia şi Austria. Provincia din România numără 160 de surori care trăiesc viaţa evanghelică în 12 filiale.
Hramul capelei „Sf. Alois Scrosoppi”
Marţi, 5 octombrie, în sărbătoarea Sf. Alois Scrosoppi, a fost celebrată Sf. Liturghie de hram a capelei care este pusă sub protecţia acestui sfânt. Trebuie menţionat că această capelă este prima biserică pusă sub ocrotirea acestui sfânt care şi-a consacrat vocaţia de preot mai ales în dăruirea pentru operele sociale înfiinţând în acest sens şi congregaţia Surorilor Providenţei. Sf. Liturghie a fost celebrată de Episcopul Anton Coşa alături de monseniorul Benone Farcaş, vicar general, şi de preoţii care lucrează în Chişinău, Bălţi, Creţoaia, Stăuceni şi Slobozia-Raşcov. În cuvântul său, Preasfinţitul Anton Coşa a accentuat importanţa acestui lăcaş de rugăciune în cadrul Centrului Social din Chişinău, evidenţiind şi rolul virtuţii carităţii în viaţa noastră după modelul Sf. Alois Scrosoppi.
“Regina Pacis” la Tiraspol
Potrivit buletinului de informaţii "Regina Pacis inform@", autorităţile din Transnistria au autorizat începerea lucrărilor de construire a unei "Case de primire" a fundaţiei Regina Pacis, destinată asistenţei celor bătrâni şi copiilor. Se întăreşte astfel prezenţa Fundaţiei în viaţa celor care suferă, oferind ocazii valide de solidarietate şi de formare, prin proiecte educative care au ca obiectiv fundamental redescoperirea volorilor familiei. Noua "Casă de primire" Regina Pacis va fi construită la Tiraspol, imaginea reprezentând un mic plan al construcţiei. Mai trebuie menţionat că prin "Regina Pacis" au fost implementate şi alte proiecte de ajutor umanitar şi educaţional dar şi de prevenire a traficului de fiinţe umane în R. Moldova.