Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei a organizat o reuniune, desfășurată online, cu tema: „Rolul Bisericii Catolice în Ucraina în contextul războiului”. Din partea Diecezei de Chișinău la întâlnire a participat Mons. Cesare Lodeserto, vicar general.
 
La întâlnire, prezidată de Mons. Gintaras Grušas, actualul președinte al CCEE, au participat Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscopul major greco-catolic de Kiev-Halici, și Mons. Mieczysław Mokrzycki, președintele Conferinței Episcopilor Romano-Catolici din Ucraina.
 
În timpul discursurilor lor, cei doi episcopi au prezentat situația actuală dificilă din Ucraina în contextul războiului, subliniind suferința oamenilor, precum și distrugerile provocate, care nu au cruțat bisericile și mănăstirile.
 
În plus, episcopii au mulțumit diferitelor conferințe episcopale din Europa pentru sprijinul material și spiritual oferit populației ucrainene. Un gând special a fost adresat și Bisericii Catolice din Moldova pentru angajamentul său în primirea refugiaților.
 
Mons. Cesare Lodeserto a prezentat activitățile de primire și asistență pentru refugiați realizate în Moldova și care sunt încă în curs de desfășurare, datorită angajamentului episcopului Anton Coșa, al preoților și credincioșilor, al parohiilor și al organizațiilor sociale ale diecezei.
 
Subiectul va fi discutat în continuare la reuniunea secretarilor Conferințelor Episcopale ale Europeie, care va avea loc la Zagreb la sfârșitul lunii, și la care va participa și reprezentantul Diecezei de Chișinău.

C. L.