Pe durata a trei zile (3-5 septembrie), la Nicosia (Cipru) s-au reunit Episcopii şi Delegaţii Conferinţelor Episcopale Europene responsabili de problematica socială, abordând în lumina magisteriului ecclezial şi a politicilor europene tema „Coeziunea socială şi rolul Bisericii în promovarea sa”.

 

La întâlnire a participat Vice-preşedintele CCEE (Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa), Card. Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova (Italia), Arhiepiscopul de Dublin (Irlanda), Mons. Diarmuid, Prof. Vincenzo Bonomo docent pe lângă Universitatea Pontificală din Lateran şi consilier juridic al Sfântului Scaun pe lângă ONU, FAO, OSCE şi Consiliul Europei şi nu în ultimul rând, Andreas Pitsillides şi Marios Mavrides, primul, docent universitar cipriot şi al doilea mebru al Parlamentului din Cipru.

 

La întâlnirea convocată de Comisia CCEE pe probleme sociale “Caritas in veritate”, prezidată de Mons. Giampaolo Crepaldi, Episcop de Trieste, au participat aproape 30 de delegaţii provenind din toată Europa. Dieceza de Chişinău a fost reprezentată de Mons. Cesare Lodeserto.

 

Cum am menţionat deja, tema a fost următoarea: “Coeziunea socială şi rolul Bisericii în promovarea sa”. De fapt, “într-o vreme de criză, ca a noastră, reapar vechile temeri: teama unui viitor incert, frica de străini şi de cădea în sărăcie, temeri care îi aduc pe mulţi la disperare”, a afirmat Mons. Gianpaolo Crepaldi, care a mai adăugat că “riscul este ca egoismul să câştige supremaţia în defavoare solidarităţii la nivel personal şi comunitar”.

 

“Biserica Catolică a afirmat de mai multe ori faptul că criza actuală nu este doar de natură economică- financiară, dar este îndeosebi o criză de încredere, morală şi a valorilor, şi încă mai mult, antropologică. Actuala deteriorare a raporturilor sociale este un indiciu clar în acest sens, a spus Mons. Duarte da Cunha, Secretar General al CCEE. Da Cunha a mai adăugat că “credinţa Bisericii ne învaţă că persoana este o fiinţă socială care doar în comuniunea cu Dumnezeu şi cu toţi oamenii îşi găseşte adevărata sa libertate şi reuşeşte să-şi formeze o adevărată dezvoltare integral. Biserica, astăzi, este chemată să contribuie cu cuvântul său şi prin acţiunile sale la a face vizibil faptul că numai dragostea, pe care Cristos a mărturisit-o, este adevăratul remediu în cazul crizei”.

 

Participanţii au fost primiţi de Preşedintele Republicii Cipru, Excelenţa Sa Dimitris Christofias, de Fericirea Sa Chysostomos II, Arhiepiscop de Cipru şi de Nea Justiniana, au vizitat locuri semnificative ale prezenţei creştine din insulă, mănăstiri, locuri religioase şi culturale, pe lângă comunităţile maronite din Ayia Marina, Assomatos, Karpasha şi din Kormakitis, aflate în partea de nord a insulei Cipru. 

 

Mons. Cesare Lodeserto