În cea de-a patra zi a lucrărilor adunării sinodale de la Praga, membrii comitetului de redactare a Etapei continentale a Sinodului au elaborat documentul final, care reunește prezentările fiecărei conferințe episcopale în parte, precum și ale celorlalți participanți, inclusiv cei care au participat online.
 
Membrii Comitetului, aleși de Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei, sunt următorii: Pr. Giacomo Costa (consultant al Secretariatului General al Sinodului), Prof. Clara Antonia Czizar (conferențiar în Teologie Pastorală), Prof. Arnaud Join-Lambert (conferențiar în Teologie Practică și Liturghie), Dr. Andrea Gagliarducci (Vaticanist și eseist), Rev. Miroslaw Tykfer (conferențiar în Teologie Fundamentală), Prof. Myriam Wijlens (Teolog și conferențiar în Drept Canonic).
 
Documentul final a fost redactat de către comitet și apoi prezentat Adunării pentru aprobare. Textul va fi prezentat președinților Conferințelor episcopale din Europa în perioada 10-12 februarie 2023.
 
Prin acest document nu a fost luată nicio decizie, și ar fi o greșeală să credem că adunarea are și indicații cu privire la cele mai importante subiecte discutate în cadrul drumului sinodal. Nu! Adunarea, prin munca depusă și documentul final a scos în evidență problemele, tensiunile și prioritățile drumului sinodal. Adunarea a încercat să sublinieze importanța metodei sinodale pentru a înțelege cu adevărat lumina Duhului Sfânt, prin dialog și ascultare.
 
Deciziile vor veni în timp și vor fi rezultatul unei reflecții profunde din partea tuturor celor care și-au exprimat opiniile, unii cu îndrăzneală, alții mai prudent. Textul acestei adunări sinodale va fi punctul de plecare pentru un prim „document de lucru” al următorului eveniment, care va avea loc în octombrie, la Roma, împreună cu Papa Francisc.

C. L.