În perioada 29-31 ianuarie a avut loc la Roma, Întâlnirea Episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor, având ca temă fundamentală „Iubirea faţă de Isus trăită prin fraţi”, simpozion la care a participat şi Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, alături de alţi 31 de episcopi din Spania, Luxemburg, Germania, Polonia, Cehia, Slovenia, şi mai nou, episcopi din Australia, Liban, Corea de Sud, Camerun, Madagascar, Statele Unite, Brazilia.

 

Au fost trei zile pline de spiritualitatea unităţii, caracteristică definitorie a Mişcării Focolarine, timp binecuvântat despre care, într-unul din interviurile acordate postului de radio Radiovaticana în această perioadă, mons. Coşa spunea: „...am înţeles că nu există o altă cale pentru evanghelizare, pentru a crea punţi, pentru a oferi speranţa. A trăi alături de fratele pe care Dumnezeu ţi-l aşează alături este o provocare, dar fiecare frate pe care îl întâlneşti, pe care îl asculţi, este un mod de a trăi Evanghelia, este un act de credinţă. Este exact ceea ce ne cere acest An al Credinţei, să crească în noi credinţa, dar fără caritate nu există credinţă adevărată. Mai întâi trebuie să credem că El ne-a iubit, şi apoi să facem pasul propriu. Eu, ca şi episcop nu aş putea sluji Biserica, împlinindu-mi propriul minister, decât păşind pe acest drum: drumul confratelui”. (focolare.org).

 

De fapt, la Audienţa Generală de miercuri, 30 ianuarie, episcopii prezenţi la simpozion au primit salutul particular şi încurajarea Papei Benedict XVI care le-a spus episcopilor„...carisma unităţii pe care voi o îndrăgiţi într-un mod particular, să vă susţină şi să vă anime în ministerul vostru apostolic”.

 

Printre altele, în sejurul său roman, Preasfinţitul Anton l-a vizitat şi încurajat  pe Pr. Stanislav Obreja, preot al diecezei de Chişinău, care se află la studii post-universitare la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană.