În fiecare an, în penultima duminică dinaintea Adventului, care în acest an a fost ziua de 15 noiembrie, în Germania și nu numai se celebrează Volkstrauertag – Ziua Națională a Doliului, în care sunt comemorate victimele războaielor și a opresiunii politice. Oamenii se adună în cimitire și la monumentele acestor victime pentru a se ruga pentru ele.

Și la Chișinău, duminică, 15 noiembrie, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, a organizat o astfel de comemorare la Cimitirul German de pe strada Doina. Manifestarea, începută la ora 10.30, a fost deschisă de dna Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, care i-a salutat pe cei prezenți, după care a urmat un moment de rugăciune pentru victime, condus mai întâi de Valentin Drăgan, pastor al Bisericii Luterane din Republica Moldova de Confesiune Augustană.

A urmat apoi rugăciunea pentru răposați celebrată de Preasfințitul Anton Coșa, episcopul de Chișinău, care mai întâi i-a mulțumit doamnei ambasadoare pentru invitația de a lua parte la acest moment de aducere aminte, după care a înălțat către cer rugăciunile specifice pentru această zi de doliu, încheind ritul cu stropirea cu apă sfințită, incenzarea și binecuvântarea comună a celor prezenți.

Pr. dr. Petru Ciobanu